Hur bokför jag en transaktion?
Ulf Mattsson avatar
Skrivet av Ulf Mattsson
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vad innebär det att bokföra en transaktion?

Som ställföreträdare har du som uppgift att redovisa din huvudmans ekonomi. I Aider innebär det att du behöver kategorisera varje transaktion och i förekommande fall bifoga ett underlag, samt lägga till en notering.

Du väljer själv om du vill lägga till ett underlag, vilket är beroende av vilka krav just din överförmyndare ställer. Noteringar är också valfritt, men kan vara till hjälp att förtydliga både för dig och den som granskar.

Eftersom bokföring i Aider utgår från bankens kontoutdrag anges samtliga summor netto med möjlighet att komplettera med avdragen skatt. Den avdragna skatten läggs automatiskt till i dina rapporter, då redovisning ska ske med bruttobelopp.

Titta på filmerna och/eller följ instruktionerna nedan:

Webb - Såhär gör du

1. Navigera till fliken Redovisning och fliken Transaktioner

2. Klicka på transaktionen du vill bokföra

3. Välj en kategori, kontrollera att nettobeloppet stämmer och fyll i eventuell skatt

4. Om transaktionen berör flera kategorier kan du dela upp underlaget genom att klicka på Ny rad. Transaktionen går att bokföra när summorna stämmer överens.

5. Valfritt - Tagga transaktionen för att skapa en "underkategori"

6. Valfritt - Ladda upp underlag

7. Valfritt - Skriv en notering

8. Klicka på Spara

9. Transaktionen är nu bokförd!

Mobil - Såhär gör du

1. Klicka på Transaktionsfliken, ikonen i mitten i menyn längst ned, och välj en transaktion

2. Välj en kategori, kontrollera att nettobeloppet stämmer och fyll i eventuell skatt

3. Om transaktionen berör flera kategorier kan du dela upp underlaget genom att klicka på Ny rad. Transaktionen går att bokföra när summorna stämmer överens.

4. Valfritt - Ladda upp underlag

5. Valfritt - Skriv en notering

6. Klicka på Spara

7. Transaktionen är nu bokförd!

Har du problem att ladda upp underlag till din transaktion? Kontrollera att appen har tillåtelse att använda kameran, mer information här: Jag kan inte öppna kameran.

Får du det inte att fungera eller har fler frågor? Kontakta oss via chatten så hjälper vi dig vidare.