Hoe maak ik een jaarplanning?

Zodat je je schooljaar kunt voorbereiden en je periodes gemakkelijk kunt vullen.

Josha avatar
Geschreven door Josha
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Bij Basicly vind je kant en klare lessen en lesbundels. Wanneer je echter toe bent aan duidelijke structuur voor jouw klas(sen) is het prettig om een duidelijke jaarplanning samen te stellen. Zo weet je precies welke bundels in welke periode aan bod zullen komen. Bij Basicly vind je daarom:

De jaarplanningstool

Dit is een tool om stap voor stap jouw jaarplanning samen te stellen en in te plannen voor je klas(sen). In dit artikel zetten wij uiteen hoe deze tool werkt.

Deze jaarplanningstool gebruik je voor één specifieke klas of één specifiek leerjaar. Niet voor de gehele school in één keer. Jij kunt als coördinator een jaarplanning maken voor jezelf en jouw collega's. Je kunt ook collega's de opdracht geven om dit zélf te doen. Binnen deze jaarplanningstool doorloop je een aantal stappen:

• Je bepaalt het schooltype en het niveau voor jouw jaarplanning;

• je geeft aan welke periodes jullie in het schooljaar hanteren én je geeft deze jaarplanning een titel;

• je vult vervolgens de periodes met één of meerdere lesbundels;

• je controleert je jaarplanning;

• je zet de gemaakte jaarplanning in één keer klaar middels de ➕ knop, voor één of meerdere klassen tegelijk.

Stap 1 - De jaarplanningstool openen

In de bibliotheek van Basicly vind je de blauwe knop om te starten met de jaarplanningstool.

Je kunt hier nu bepalen of je de gemaakte jaarplanning(en) voor jouw school wil zien (hier vind je ook de jaarplanningen van collega's) óf alleen de jaarplanningen die jij zelf gemaakt hebt. In de onderstaande afbeelding zijn er nog geen jaarplanningen beschikbaar.

Stap 2 - Start een nieuwe jaarplanning

Klik nu op 'nieuwe jaarplanning' om te beginnen.

Stap 3 - Kies het niveau

Geef aan wat het onderwijstype is én voor welk niveau je een jaarplanning wil maken. Je kunt ook meerdere niveaus selecteren.

Stap 4 - Bepaal periodes

Geef de jaarplanning een naam en benoem de periodes waar je je jaarplanning in wil indelen.

Stap 5 - Vul de periodes

Je kunt nu bepalen welke lessen (of doelen) je in welke periode aan wil bieden.

Je kunt op verschillende manieren zoeken:

• Op kant en klare methodebundels;

• op bundels die jij zelf vanuit de biblitheek gemaakt hebt;

• vanuit leerdoelen;

• of op specifieke lessen of bundels in de bibliotheek.

Uiteraard mag je de verschillende werkwijzes ook combineren. Op deze manier vul jij je jaarplanning stap voor stap. Selecteer een periode om er middels de ➕ knop een les of bundel aan toe te voegen.

Ondertussen kun je controleren of jouw jaarplanning doeldekkend is voor het in stap 1 geselecteerde niveau.

Je kunt ook meerdere bundels in één periode plaatsen. Je kunt ook een losse les toevoegen aan een bestaande bundel.

Ben je tevreden? Klik dan overdaan de pagina op 'Volgende'.

Stap 6 - Controleer de jaarplanning

Ben je toch niet helemaal tevreden? Ga dan een stap terug en pas de jaarplanning aan. Ben je wél tevreden? Top! Klik dan op 'Maak jaarplanning'. De jaarplanning wordt nu zichtbaar voor jou én je collega's. Zo kun je de jaarplanning altijd weer terugvinden. Bijvoorbeeld volgend schooljaar, wanneer je de jaarplanning opnieuw wil gebruiken. Let op: de gemaakte jaarplanning is nu nog niet ingepland voor de klas(sen).

Hierna heb je nog de mogelijkheid om de gemaakte jaarplanning voor dit schooljaar in te plannen voor één of meerdere klassen.

Stap 7 - De jaarplanning inplannen voor de klas(sen)

Je kunt nu vanuit de jaarplanningspagina de gemaakte jaarplanning klaarzetten voor één of meerdere klassen. Klik op de ➕ knop van de desbetreffende jaarplanning. Je kunt nu aangeven wat de startdatum en einddatum van iedere periode is.

Klik vervolgens op 'Inplannen'. De bundel staat nu klaar in de planning van jouw klas(sen)! Vanuit daar kun je de komende tijd je periodes, bundels en lessen bekijken en doorlopen.

Stap 8 - Bundels publiceren en lessen zichtbaar maken voor leerlingen

Heb je de jaarplanning toegevoegd aan de planning van één of meerdere klassen? Super! Dan is het goed om te weten dat de leerlingen nog niets kunnen zien. De bundels zijn nog niet gepubliceerd en de lessen zijn nog gesloten. Wanneer je aan de periode toe bent kun je de bundel publiceren.

Wanneer je toe bent aan de les kun je de les voor leerlingen open zetten.

💡 Goed om weten

Kan ik mijn jaarplanning aanpassen?

Dat kan! Klik dan op de jaarplanningspagina op jouw jaarplanning. Basicly neemt je opnieuw mee door de stappen. Hier kun je per stap jouw jaarplanning aanpassen. Let op: heb je de jaarplanning al klaargezet in de planning van jouw klas(sen)? Dan blijft voor hen de oude versie zichtbaar! Wil je de nieuwe versie van de jaarplanning inplannen? Verwijder de (bundels van de) oude versie vanuit de planning van de klas en plan opnieuw de (nieuwe versie van de) jaarplanning in.

Kan ik een les toevoegen aan de huidige planning?

Wil je gaandeweg het schooljaar een les toevoegen aan de reeds ingeplande bundels / periodes, zónder de vaste opzet van de jaarplanning aan te passen? Dit kan! Klik dan in de bibliotheek op de ➕ knop van de les of bundel die je toe wil voegen. Plan de les of bundel vervolgens in als aparte bundel, of voeg het toe aan een reeds ingeplande bundel.

Roept de jaarplanningstool vragen bij je op? Stel ze gerust!

Je kunt ons benaderen via hoi@basicly.co of via de chat.