Inställningar
Företag
Jag ska byta bolag, hur gör jag?

Om du bytt från exempelvis enskild firma till aktiebolag.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Anmäl bolagsändring till ekonomiavdelningen på Bokadirekt.

Först behöver du läsa det här för att vi ska ha rätt uppgifter när vi fakturerar dig, och för att du som har bokadirekt-terminal ska få hjälp med nytt inlösenavtal. Om du har inlösenavtal med annan bank så behöver du kontakta dem för nytt avtal.

Kan jag byta organisationsnnummer i bokningssystemet?

Nej, du kan inte byta organisationsnumret på det befintliga bolaget, utan du måste skapa ett nytt företag med korrekt information.

Notera att det är bra att göra organisationsnummerbytet en dag när det inte finns köp gjorda i kassan, så det inte blir konstigt i bokföringen. Kom ihåg att ta ut alla rapporter för ditt gamla företag (vi tar inte bort något, men det kan vara skönt att ha allt samlat inför avslutet)

1. Skapa ett nytt företag inne på Inställningar > Företag med ditt korrekta org.nr och fyll i alla obligatoriska fält.

2. När företaget är skapat går du in på Inställningar > Användare > Klicka på dig > Inställningar > Arbetar på plats > Klicka på platsnamnet > Ändra företag till ditt korrekta företag. OBS! Detta steget gör du när kassainslag ska börja registreras på det nya bolaget.

3. Hade du avtal för exempelvis Qliro eller Kort online på ditt företag kommer du behöva signera detta på nytt på ditt nya företag.

Har du ej vårt kassasystem är du nu klar, har du kassasystemet vänligen fortsätt med resten av guiden.

4. Om du har vår Bokadirekt-terminal så ska du ha fått ett nytt avtal och en ny KYC för den när du anmälde dina uppgifter (här), och när det avtalet är signerat kan vi hjälpa dig att koppla in det nya företaget i terminalen.

KYC är ditt inlösenavtal och när den är ifylld görs utbetalningar till ditt nya konto för kortbetalningar i kassan.

5. Ligger ditt företag på en kopplad kortterminal från Nets eller Verifone gå in på Inställningar > Övrigt > Betalterminaler och skrivare > Klicka på kortterminalen (brukar heta antingen ipp350, lane3000 eller verifone) > Ändra ditt företag till det korrekta företaget. Notera att lägga in ditt företag på EXAKT samma plats som den låg på i den listan. Är du osäker, kontakta supporten.

6. Om ditt företag äger produkter, vänligen återkom till oss EFTER allt detta är klart så hjälper vi till med att flytta över produkterna från ditt gamla org.nr till ditt korrekta. Observera att vi kommer flytta hela det befintliga lagret, vi kan inte välja bara vissa delar.

Jag har ert kassasystem, behöver jag göra nåt på Skatteverket?

Om du använder vårt kassasystem kommer du behöva avregistrera kassaregistret från ditt gamla bolag och registrera det på nytt på ditt nya bolag. Se guide HÄR.

Att använda en kassa som inte är registrerad är förbjudet enligt lag och medför risk för böter.

Vill ni ha hjälp med detta, vänligen skriv i chatten eller ring oss på 0771-676700.