Terugkerende facturen toevoegen en versturen

In dit artikel lees je hoe je terugkerende/periodieke facturen kunt toevoegen.

Support Crafter avatar
Geschreven door Support Crafter
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Om terugkerende/periodieke facturen toe te voegen, moet je eerst een contract aanmaken. Voeg hiervoor eerst een contract toe. In dit artikel lees je hoe dat moet.

Bij een contract kun je naast periodieke werkzaamheden dus ook een periodieke factuur toevoegen, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen een periodieke factuur aan te maken, zonder dat er periodieke werkzaamheden aan het contract zijn gekoppeld. Handig voor als je met abonnementen werkt, waarvoor je geen werkzaamheden hoeft te leveren.

De periodieke factuur toevoegen

Open het contract en klik in het periodieke facturen tabblad op '+ Periodieke factuur toevoegen':

Er verschijnt nu een venster waarmee je de periodieke factuur kunt toevoegen:

Het interval

Selecteer eerst de interval van de factuur. Je hebt hierbij de volgende keuzes:

• Wekelijks

• Maandelijks

• Per kwartaal

• Halfjaarlijkse

• Jaarlijks

• Aangepaste interval

Wil je dat de facturen met een ander ritme worden aangemaakt, bijvoorbeeld eens per vier maanden of eens per twee jaar, kies dan voor de aangepaste interval optie. Als je wil dat de factuur eens per twee jaar worden aangemaakt, kies dan bij 'aangepaste interval type' voor jaarlijks en vul bij 'aangepaste factuur interval' 2 in.

Facturatie datum

Kies nu de facturatie datum. Dit is de datum waarop de eerste factuur wordt klaargezet. Deze datum wordt automatisch met de gekozen interval opgehoogd.

Klik op opslaan om de periodieke factuur aan te maken.

Periodieke factuur sjabloon opmaken

Nadat je een periodieke factuur hebt aangemaakt, kun je het periodieke factuur sjabloon opmaken. Dat wil zeggen dat je aan de factuur de regels en bedragen kunt toevoegen die je wil dat gefactureerd worden. Open in het contract de periodieke factuur tabblad en klik bij concept factuur op 'bekijk'.

De sjabloon van deze periodieke factuur wordt nu geopend:

Op de periodieke factuur sjabloon kun je nu de regels en bedragen plaatsen die je wil factureren. Dit doe je natuurlijk door te klikken op de regels die je wil aanpassen.

Je periodieke factuur is nu klaar!

Periodieke factuur versturen

Automatisch op de gekozen factuurdatum, wordt er op basis van de ingestelde periodieke factuur een concept factuur klaargezet. Deze concept facturen vind je in de facturen lijst in het menu facturen.

Periodieke factuur wijzigen

Om het basissjabloon van je periodieke factuur te wijzigen, kun je in het facturen menu ook klikken op 'periodieke facturen'. Hier zie je een lijst met al je periodieke factuur sjablonen, die je dan kunt openen en aanpassen. Om de interval en factuurdatum aan te passen, moet je het bijbehorende contract openen.