Bokningsapplikationen - admin
Varför går det inte att boka?

De vanligaste svaren på ovan problem

Peder Dinkelspiel avatar
Skrivet av Peder Dinkelspiel
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

WaiterAid erbjuder dig massor av möjligheter att optimera bokningsflödet. Det innebär samtidigt att det finns risk att du gör en inställning som hindrar gäster från att boka. Nedan listar vi hur du själv kan felsöka och samtidigt de vanligaste orsakerna.

Widget test
Vi har tagit fram en funktion för att ge dig svar på varför du inte kan boka en given tid för ett givet antal personer. Gå till sidan "widget test" i admin. Där kan du välja måltid, antal personer, datum och tid. Nu får du upp svar på alla delar som hindrar bokningen från att läggas.

1. Gå till Inställningar-Bokningsapplikation-Widget test

2. Välja önskad sittning ni vill kontrollera.

3. Välj önskad tid.

4. Om det står att det inte går att boka så klicka på "Visa anledning" så kommer systemet ge dig svaret på varför det inte går att boka just den tiden.

5. Ute till höger ser ni nu vad anledningen är till att den valda tiden inte är tillgänglig.

6. Klicka på länken ute till höger om ni vill komma till den sidan i WaiterAid där man hanterar just de inställningarna.

Vanligaste orsaker att bokningar stoppas

Förutom det allra mest upppenbara att dagen är stängd eller att ni valt att blockera vissa tider för bokning listar vi här de inställningar som riskerar att stoppa bokningar som man egentligen vill ha

• Autoplacering

Autoplaceringen är hjärtat i WaiterAid. Den styr hur bokningar ska hamna på olika bord. Du definierar upp alla kombinationer som är möjliga. Om du tillåter 2:or på borden 2,3,4 respektive 5 och dessa bord inte är lediga kommer inga fler 2:or att släppas igenom. Det är viktigt (om man väljer att den ska följa autoplaceringen strikt) att alla kombinationer som ni kan acceptera faktiskt finns med i listan. Ni prioriterar respektive val så precis som ni tänker i vanliga fall vid ett samtal så sparar ni det sämsta bordet som sista alternativ.

Kom ihåg att även mappa upp för udda antal som 3:or, 5:or och 7:or.

• Bokningsbegränsning

Begränsingen görs för att sprida bokningar så att inte alla hamnar 12:00 eller 19:30. Så om du väljer 12 personer per kvart räcker det inte att bordet är ledigt för att bokning ska vara möjlig. Det krävs att det är färre än 12 personer den givna tidpunkten. Vi har sett många exmpel på att man sätter denna inställning för snävt och att man då får färre bokningar än man önskar.

Notera! Det finns ett val som ser ut som en våg: ~   Det betyder att ni accepterar obegränsat antal och det är grundinställningen. Om man i stället sätter 0 innebär det att man tillåter 0 gäster. (Det betyder alltså inte 0 begränsning...)

• För många icke placerade

Om man har väldigt många gäster liggande som ICKE PLACERADE så kan WaiterAid stänga ner bokningen som en säkerhetsåtgärd så man inte drabbas av överbokat. Har man tex 80 platser i sin bordsplan så kan WaiterAid stänga ner vid kanske runt 70 bokningar eftersom det tar höjd för förlorade platser vid 3:or, 5:or, 7:or. Antingen får man då placera ut sina bokningar på bord. Alternativt om man vill kunna ta många gäster som icke placerade att man lägger in några extra bord i sin bordsplan med kanske 50 platser extra.