Vanliga frågor
Hur fungerar provläge?

Funderar du på att göra ett prov? Så här funkar det!

Ludvig avatar
Skrivet av Ludvig
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Innan du skapar och genomför ett prov så rekommenderar vi att du skapat minst en vanlig övning (ej provläge) och genomfört med dina elever. Har du inte full koll på det ännu, läs denna guide och genomföra en vanlig övning med dina elever! Därefter kan du återkomma till provläget.

Nedan beskrivs stegen för att genomföra ett prov.

1. Läraren skapar ett prov

Provläge är en av inställningarna som går att slå på när du skapar en övning. När du slår på provläge så slås automatiskt facit av.

2. Provet syns i övningslistan

Nu syns en ny övning för både dig och eleven, men övningen är lila istället för blå. Lila betyder att detta är ett prov, och blå innebär att det är en vanlig övning.

För läraren:
Provet är lila och har en knapp för att starta provet.

För eleven:
Provet är lila, och om eleven klickar på provet kommer hen inte in. Läraren måste starta provet först.

3. Läraren startar provet

När du tryckt på Starta öppnas provet för eleverna och de kan börja räkna. I provläge får de får ingen direkt feedback om svaret är rätt eller fel, utan lämnar in sitt svar och klickar på Nästa.

4. Pausa provet

Om du pausar provet stoppas det för alla elever. Detta kan vara en bra funktion att använda om klassen ska utföra provet vid flera tillfällen. Du kan då välja att fortsätta provet vid ett senare tillfälle genom att starta det igen nästa lektion.

För att pausa provet klickar du dig in på provet, och klickar sedan på Pausa.

5. Läraren avslutar provet.

Genom att avsluta provet ger du eleverna möjlighet att se sitt resultat och reflektera över vad de kunde/inte kunde. Det motsvarar att lämna tillbaka ett rättat prov till eleverna.

För att avsluta provet klickar du dig in på provet, och klickar sedan på Avsluta.

Om du inte vill att dina elever ska se sitt resultat så behöver du inte avsluta provet, då räcker det med att pausa det. Du kan fortfarande se hur det gått för eleverna i Resultatmatrisen, precis som vid en vanlig övning.

Om du väljer att avsluta provet så kan eleverna se vad de gjort rätt och fel. Då ser deras hjul till vänster ut som på en vanlig övning, alltså ifylld med färgerna grönt, rött eller gult - beroende på hur elevens resultat ser ut. Då kan också eleverna gå tillbaka in i provet, för att kunna gå igenom sina lösningar och uträkningar.

Tips!

Du kan också starta, pausa och avsluta provet för enskilda elever. Om t.ex. inte alla elever har räknat klart och du vill dela resultatet med de elever som är klara, eller om en elev ska göra provet vid ett annat tillfälle kan du välja att starta provet för endast denna elev.

Detta gör du genom att klicka dig in i övningen, till vänster om elevernas namn finns de olika Status-inställningarna.

-----------------------------------------

Är det krångligt? Eller funkar på fel sätt?
Snälla hör av dig och berätta hur du vill ha det. Vi älskar feedback! ❤️