Tryckta böcker
Grundläggande
Ladda upp tryckt bok, steg 1: Ange metadata
E
Skrivet av Eva Ribich
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

För att skapa ett nytt verk och ladda upp dina färdiga filer behöver du först ange bokens metadata. När du fyllt i en flik och klickat på spara så visas en grön prick i högerkanten (se nedan). Först när alla obligatoriska fält är grönmarkerade kan du göra boken kommersiellt tillgänglig.

1. Klicka på den gröna Skapa-knappen och välj Bok (grön text symboliserar tryckt bok).

2. Börja med att ange titel, ev. undertitel och beskrivande text (detta kan ändras i ett senare skede) och klicka på Spara för att komma vidare till nästa steg.

Under denna flik kan du även ange bokens språk och om den getts ut tidigare kan den ange publiceringsår.

3. När du sparat utkastet kan du gå vidare till nästa flik och ange bokens upphovspersoner. Om du inte laddat upp en bok på ditt Publit-konto tidigare växlar du från Använd existerande till Skapa ny.

4. Välj ett fåtal kategorier som passar din bok. Alla tryckta böcker som publiceras via Bokinfo (läs mer om distribution på den här sidan) granskas av deras redaktörer, vilket innebär att en klassificerings-kod som anses missvisande/felaktig kan riskera att plockas bort.

Om du ger ut en barnbok är det obligatoriskt att ange åldersgrupp, annars riskerar boken att inte dyka upp hos vissa återförsäljare.

5. Om du redan har ett ISBN kan du ange det under denna flik, eller välja att tilldela boken ett ISBN. När du sparat utgåvan binds ISBN till utkastet. Om du anger ett ISBN som redan finns registrerat i vår databas kommer ett felmeddelande upp, kontrollera att ISBN är korrekt angivet.

När du angett ISBN och sparat kan du ladda ned en EAN-kod som du kan placera i t ex bokens omslagsfil. Filformatet SVG indikerar att det är en vektor-fil som kan användas i formgivningsprogram som InDesign mfl.

6. Under Personer kan du ange upphovspersoner som är involverad i en specifik utgåva, t ex om det är en nyutgåva med ny översättare eller en illustrerad utgåva. Växla till Skapa ny för att lägga till en ny upphovsperson.

Glöm inte att spara ändringarna i ditt utkast! Så här långt kan du fylla i information om boken, även om du inte har tryckfilerna riktigt redo ännu. När du har det går du vidare till steg 2.