SkyView
Lägg till och visa CAD-filer

Här beskrivs hur du lägger till och visar CAD-filer i SkyView. De filtyper som stödjs är pdf, dwg, dxf, .xml, .geo, .ifc, .dae och .glb.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Funktionen medför ett effektivt sätt att jämföra exempelvis teoretiska bygganvisningar mot en genererad 3D-modell av verkligheten. Har du ingen geodata uppladdad i projektet kan du använda SkyView för att kolla på modeller, t.ex. när en färdigmark/maskinmodell skapats/reviderats.

I SkyMap Portal har du två alternativ för att ladda upp CAD-filer till SkyView. Det första alternativet är att ladda upp filerna i projektets Filhanterare. Ett snabbare alternativ är att ladda upp dina filer direkt ifrån SkyView.

Gör så här för att lägga till en fil i Filhanteraren och därefter visa den i SkyView:

1. Gå till projektets Filhanterare.

2. Navigera dig till den mapp du vill ladda upp CAD-filer i eller har filer som du vill lägga till för visa i SkyView.

3. Är den nya filer från datorn klickar du på knappen Ladda upp filer i verktygsfältet och lägg till de *.pdf, *.dwg, *.dxf, *.xml, *.geo, *.ifc, *.dae och *.glb-filer som du vill visualisera i SkyView. Om du vill kan du ladda upp fler filer samtidigt.

4. Välj om filerna ska ha någon information kopplad till sig. Dessa fält kommer att synas i SkyView för filen i objektslistan till vänster.

5. Klicka på Starta uppladdning.

6. När filerna är uppladdade eller om du redan har uppladdade filer du önskar visa i SkyView sätter du en markering i kryssrutorna för de filer du önskar visa i SkyView och klickar på Lägg till i SkyView.​

7. I kolumnen med ikonen som föreställer en drönare talar den om för dig om filen är tillagd i SkyView eller inte.

8. Gå till SkyView och expandera kategorin CAD och leta fram den fil du önskar visa och klicka på ögat för att visa den. Om du inte ser filen testa klicka på fokusera för att centrera kameran på filen.

9. Som standard visas alltid den senast uppladdade versionen av en tillagd CAD-fil. För att visa en annan version av filen klicka på rullningsmenyn för versioner.

Gör så här för att lägga till en CAD-fil direkt i SkyView och visa den:

1. Gå till SkyView.

2. I SkyView klicka på knappen Öppna filhanteraren i objektslistan till vänster.

3. En genväg till projektets filhanterare visas. I fönstret som öppnas visas den mappstruktur som finns i projektet och visar endast filer av filtyperna *.dwg , *.dxf, *.xml, *.geo, *.dae och *.glb.

4. Är den nya filer från datorn klickar du på knappen Ladda upp filer i verktygsfältet och lägg till de .pdf, .dwg, .dxf, .xml, .geo, .ifc och glb-filer som du vill visualisera i SkyView. Om du vill kan du ladda upp fler filer samtidigt.

5. Välj om filerna ska ha någon information kopplad till sig. Dessa fält kommer att synas i SkyView för filen i objektslistan till vänster.

6. Klicka på Starta uppladdning.

7. När filerna är uppladdade eller om du redan har uppladdade filer du önskar visa i SkyView sätter du en markering i kryssrutorna för de filer du önskar visa i SkyView och klickar på Lägg till i SkyView.​

8. I kolumnen med ikonen som föreställer en drönare talar den om för dig om filen är tillagd i SkyView eller inte.

9. Stäng dialogen genom att klicka på Stäng.

10. När du har lagt till en CAD-fil listas den under rubriken CAD och grupperas under den mapp den ligger i.

11. För att titta på en CAD-fil klickar du på ikonen som föreställer ett stängt öga.