Verktyg och funktioner i SkyView

Här beskrivs hur du med 3D-visualiseringsverktyget SkyView underlättar ditt arbete.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

SkyView är fullmatat med praktiska verktyg samlade i ett överskådligt och lättillgängligt verktygsfält. Här beskriver vi kort några av de mest använda verktygen.

Design

Med SkyMap Design är det enkelt för dig att själv skapa och ändra ritningar och 3D-modeller till maskinstyrning eller GNSS-stav. Med SkyMap Design kan du bland annat;

• Vrida in och skala PDF-filer.

• Skapa höjdsatta punkter, linjer och ytor.

• Exportera som LandXML.

Se filmen för att få veta mer.

Kommentera

Koppla en kommentar till en specifik punkt som notering till dig själv eller för att informera andra involverade i projektet. Kommentaren sparas i objektlistan och kan tändas eller släckas efter behov och tas bort när den är inaktuell.
Här kan du även välja att koppla en fil som du laddar upp eller som redan är uppladdad i Filhanteraren.

Mätning

Med hjälp av mätverktyget kan du markera ett område i den digitala tvillingen, ta mått för att se längd eller area och få fram vilken höjd en specifik punkt har. De linjer och areor som skapas sparas i objektslistan där du kan döpa dem för att kunna gå tillbaka senare. Du kan också exportera geometrierna som txt-fil med koordinater.

Avancerad mätning

Med avancerad mätning kan du mäta på CAD-lager, areor, linjer och 3D-modeller. Verktyget "snappar" inte på marken utan endast på CAD-lager m.m.

Inspektera

Granska de högupplösta originalfotona i ortofotot för att inspektera detaljer. Verktyget är i synnerhet uppskattat av fastighetsförvaltare som använder det till att inspektera t ex tak, hängrännor och fasader. Gör markeringar direkt i bilden och spara ner till åtgärdsplan eller liknande.

Jämför ortofoton

För att enklare kunna se utvecklingen över tid och följa framdriften i ett projekt finns funktionen jämföra ortofoton. Genom funktionen kan du välja de två tidpunkter i projektet du vill jämföra och genom att föra reglaget över fotona se skillnaden. Då får du en tydlig överblick av förändringarna mellan de två tidpunkterna.

Volymberäkning

På bara några sekunder får du en noggrann beräkning av högar, gropar eller CAD-filer och visar behovet av schakt och fyll. Resultatet visas "flygande" ovanför objektet som beräknats så att du kan få en bättre uppfattning av volymen, men kan enkelt placeras i nivå med objektet genom att flytta reglaget Lyft upp volym.
Stöd för beräkningar från area/cad-fil mot ett punktmoln/area/cad-fil samt att ha flera beräkningar per objekt. Presentera sedan beräkningarna i en volymrapport med tillhörande översiktsbild.

Beräkningen ger ett noggrant resultat med en avvikelse på mindre än 1 %.

Bakgrundskarta

Aktivera en bakgrundskarta i ortovyn som komplement till din flygning eller som underlag om det saknas. Välj mellan väg och satellit.

Referensyta

Få överblick över höjdförhållanden, se höjdskillnader visuellt och kontrollera fall, avrinning eller planerad höjd för byggnader och konstruktioner. Sätt en önskad referenshöjd eller scrolla för att lyfta eller sänka centimeter för centimeter och följ förändringen över området.

CAD-filer

Genom att samla alla ritningar och modeller på en plats och kunna visualisera projektet i 3D får alla involverade en bra överblick och en gemensam bild av vad som ska göras. Du kan undvika kollisioner mellan olika discipliner, planera logistik, få underlag till APD-plan, undvika produktionsstopp och förutse problem innan de uppstår. Filformat som kan visualiseras i SkyView är .dwg, .dxf, .xml, .geo och .glb.

Markmodeller

Generering av markmodell med hjälp av AI (Artificiell Intelligens) för att visualisera i SkyView.

Dela vy

Med många involverade i ett projekt är kommunikation oerhört viktigt för att alla ska förstå och ha samma bild av förutsättningarna. Med dela vy-funktionen väljer du den information du vill visa, t ex en 3D-avbildning och ett eller flera CAD-lager, och skickar en delningslänk till din kund, kollega eller entreprenör. Du styr vad, hur och när de ska se informationen.