VAIA.Cloud
Backup och återställning i VAIA.Cloud

Information och backup och återställning av filer och databas på siter i VAIA.Cloud

Niklas avatar
Skrivet av Niklas
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Om du har en site i vårt Vaia Cloud så har du enkelt tillgång till backup och återställning i din kundzon.

Backup

Ibland kan det strula. Då är det bra att veta att vi har backuper tillgängliga för dig i kundzonen. Alla kunder som kör vår Vaia Cloud Hosting har backuptjänster som ingår i tjänsten. Det innebär att du inte behöver greja med egna plugins till exempel i WordPress eller hålla på och ta manuella backuper på ett eller annat sätt.

Backuper tas varje natt, info om exakt när ser du i kundzonen.

Gör så här för att skapa en manuell backup.

1. Logga in i kundzonen

2. Välj tjänster

3. Välj aktuell VAIA Cloudtjänst, klicka ute till höger på punkterna och välj Hantera

4. Klicka på de små prickarna till höger om siten/webbplatsen du vill hantera backuper på, välj Manage

5. Välj fliken Backuppoints

6. Här ser du de backuper som körts. För att göra en backup så klickar du på knappen Create Backup Point som finns nedanför listan med backuper

7. Ange en beskrivning och din e-postadress

8. Nu körs jobbet och du ska få ett mail då det är klart.

Återställning (Direkt till site eller ladda ner)

Gör så här för att rulla tillbaka en site från en backup

1. Logga in i kundzonen

2. Välj tjänster

3. Välj aktuell VAIA Cloudtjänst, klicka ute till höger på punkterna och välj Hantera

4. Klicka på de små prickarna till höger om siten/webbplatsen du vill hantera backuper på, välj Manage

5. Välj fliken Tools

6. Välj EN Backup point som motsvarar dagen då du vill återställa tjänsterna till (Här ser du alla befintliga redan gjorda backupper)

7. Klicka på de små punkterna ute till höger, välj sedan Restore

8. Ange om du vill återställa siten direkt eller om du vill ladda ner filerna till din dator istället.

9. I dialogrutan som kommer fram, ange din e-postadress och i förekommande fall om du vill återställa filer och/eller databas. Tryck sedan på knappen Restore

10. Jobbet körs och du får ett mail med information att data är återställt alternativt länkar till att ladda ner backupen.

Små webbplatser går förstås snabbare än stora webbplatser. Räkna på mellan 1 minut till 15 minuter för jobbet, kan till och med ta längre tid för riktigt stora webbplatser. Då får en mailbekräftelse för varje tjänst du återställer om när det är klart.

Tänk på att när du gjort en full restore av t.ex en WordPress-webbplats så kan du behöva köra en reset file permissions samt en stop och start av din site i kundzonen för att sidan ska komma igång!