Dirigera om sin domän

Detta gäller webbplatser i vår Windowsmiljö

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Det finns olika sätt på hur man "dirigerar om" sin domän till en annan domän/webbplats.

Hur du anger vilken domän som är huvuddomän beror på vilket CMS (Content Management System, dvs det "program" som man editerar webben i) du använder, det tas inte upp här.

Ett alternativ är att man har flera domännamn och de ska alla gå till samma webbplats och dirigeras om till dess huvuddomän. Hur man gör detta beskriver vi HÄR. Sen kan man även behöva göra något i sitt CMS, men det är inget som vi tar upp.

Om man har en tjänst i vår kontrollpanel, men man har sin webbplats hos någon annan så kan man ändå dirigera sin(a) domäner till den webbplatsen. Detta gör man genom att skapa en Web Site på sitt konto, och välja Redirection to URL och sen ange URL'en (adressen) till sin webbplats.

Det kan också vara så att man har en webbplats och där "fångar upp" flera domäner och att beroende på vilken av dem som besökaren angett så ska besökaren hamna på olika undersidor. För våra webbplatser som körs på Windowsservrar editerar man en fil som heter web.config för att lägga in denna typ av omdirigeringar.

OBS - det är jätteviktigt med ordningen på reglerna! Plus att det kan göra skillnad vilket värde som stopProcessing har! Men om det ska vara "true" eller "false" beror på vilka regler man har och hur man vill att de ska fungera.

OBS - när man editerar i web.config så ska man veta vad man gör, för man kan sabotera hela webbplatsen - är du osäker så kontakta oss via chatten så kan vi hjälpa dig.

Ett exempel för att dirigera om två andra domännamn till huvuddomänen:

<rewrite>
<rules>
<rule name="beskrivning, tar bort www och styr om till https" stopProcessing="true">
<match url="(.*)" />
<conditions logicalGrouping="MatchAny">
<add input="{HTTP_HOST}" pattern="^(w{1,3}\.)?mydomain\.se$" />
<add input="{HTTP_HOST}" pattern="^(w{1,3}\.)?my-domain\.se$" />
</conditions>
<action type="Redirect" url="https://mydomain.se/" />
</rule>
</rules>
</rewrite>

Ett exempel för att dirigera om ett annat domännamn till en undersida på huvuddomänen:

<rewrite>
<rules>
<rule name="exempel: dirigerar om till undersida" stopProcessing="true">
<match url="(.*)" />
<conditions logicalGrouping="MatchAny">
<add input="{HTTP_HOST}" pattern="^(w{1,3}\.)?myspecialdomain\.se$" />
</conditions>
<action type="Redirect" url="http://mydomain.se/url-to-my-sub-page/" />
</rule>
</rules>
</rewrite>

Ett exempel för att dirigera om från en undersida till en annan undersida:
(tex om strukturen gjorts om så att URLerna ändrats)

<rewrite>
<rules>
<rule name="subfolder1 to subfolder2" enabled="true" stopProcessing="true">
<match url=".*" />
<conditions logicalGrouping="MatchAny">
<add input="{HTTP_HOST}{REQUEST_URI}" pattern="(.*)/from-folder(.*)" />
</conditions>
<action type="Redirect" appendQueryString="false" url="destination-url" />
</rule>
</rules>
</rewrite>