VAIA.Cloud
Vad är en image?

Information kring images i Vaia Cloud

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Images är ett samlingsnamn på den konfiguration just du har på en specifik "server"

Vad är en image?

En image är egentligen i vkube en samling images (container images) som bestämmer vilken sorts server du kör din webbplats på. En "image" i kundzonen består oftast av av en nginx proxy som tar emot all trafik och skickar det till en app-container som kan vara PHP med WordPress, PHP med Joomla, .net core, node.js, WordPress osv. Proxyn är den som sköter om cachen, redirects, lösenordsskydd, och har speciella regler för olika webappar som t ex WordPress, eller WordPress multi, eller Joomla.

I nyare "images" finns även en Redis-container med som cachar databas-resultat. Detta gör att din wp-admin tex går blixtsnabbt!

Byta image (ändra inställningar på din server)

Många gånger byter du nog image utan att du tänker på det. t.ex om du ändrar php version så uppdateras din image. Eller om du aktiverar vår waf/säkerhetstjänst. Numera styr du den här funktionen helt själv i kundzonen. Det kan också ändras i och med att du uppgraderar och skalar upp din tjänst respektive skalar ner den.

Du byter genom att ändra i kundzonen på flera olika ställen som tex, configuration, settings, advanced, security, performance osv.

Genom att byta "image" eller server som vi ibland kallar det, så väljer du alltså vad du vill köra på sin webbplats. Även olika versioner av WordPress finns med där, eftersom det kan betyda olika regler i NGINX, andra inställningar i PHP (samt PHP-version), mm. Tillsammans blir det en helt egen "server" som driver hela webbplatsen åt dig!

Det du kan ha i åtanke i synnerhet är funktionen under configuration --> settings --> release. Där det normalt finns två olika releaser av din server. Det är current och sedan är det normalt den som heter LTS. Det står för Long Term Support och är funktioner som är testade och garanterat fungerar. Om du skulle ha knas eller konstiga problem med din webb kan det vara idé att prova ändra till en annan release!

Vad händer med min WordPress om jag byter image?

Om du har en äldre version av WordPress än den som finns på den nya serverimagen så uppgraderas WP. Kör du en nyare version än den som visas i imagen kommer den inte att nedgraderas, du behåller alltid den senaste versionen.

En massa saker kan hända i bakgrunden om du byter image i det jobb som körs då. Det kan vara installation av plugins, radering av plugins, mm, därför rekommenderar vi alltid att ta en färsk backup innan du byter image i kundzonen.