Domäner
Ändra i DNS-zonen

Hur du kommer åt och editerar i DNS-Zonen

Niklas avatar
Skrivet av Niklas
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Du hanterar din DNS-tjänst från kundzonen.

Logga in som vanligt på https://my.vaia.cloud och gå sedan in på Tjänster > Mina tjänster.

Klicka på tjänsten VAIA DNS.
Välj domän i vänstermenyn och klicka på den för att göra ändringar.

Redigera record/pekare

För att ändra en zonpekare, klicka på "de små punkterna"- längst till höger på aktuell pekare och välj Ändra DNS-post

Obs! Du kan bara ändra det som står i fältet Data och TTL (livslängden).

För att ändra Name eller Type måste du skapa en ny post. Glöm inte att ta bort den gamla.

Skapa nytt DNS-record

1. Tryck på knappen Lägg till DNS-post

2. Ange namn, eller lämna tomt om det ska gälla hela domänen (vanligt förekommande för A-records är t.ex www")

1. OBS! om du vill ha @ ska du lämna tomt i fältet för namn, så skapas @ per automatik. Om du manuellt skriver in @ så får du ett felmeddelande när du sparar.

3. Välj Typ, t.ex A (IPV4) eller CNAME eller vilken typ du nu behöver

4. Ange värde i fältet Data, se exempel på hur du formaterar i texten precis under fältet. Ibland måste du avsluta med en punkt. Om du valt Typ = A så skriver du in hela IP-adressen

5. Klicka på knappen Lägg till DNS-post för att spara

Radera records eller pekare

För att ta bort en pekare, klicka på "punkterna till höger"-knappen och välj Delete.

Skapa http(s) redirects

Klicka här för att komma till separat artikel om detta

Att tänka på och vanliga fallgropar vid DNS-editering

1. Ändringar tar tid, hav tålamod!

2. Glöm inte bort att kundzonen visar dina 10 första pekare, du kan med andra ord ha pekare du inte ser i zonen vid första anblicken, välj att visa flera (ändra antal i dropdown) eller kolla nästa sida genom att klicka på Nästa-knappen längst ned.

3. När du skapar TXT-records av typen SPF. Ange datat UTAN fnuttarna "" de lägger systemet till själv. Dubbelkolla så att det inte kommer in ett mellanslag i början.

4. Vissa poster som t.ex MX-pekare kräver trailing dot. dvs datat, mailserverns hela FQDN skall avslutas med en punkt, kolla det om du får ett felmeddelande.

5. MX-pekare behöver inget namn (om den ska gälla hela domänen) och värdet måste börja med prioritetssiffran följt av ett mellanslag samt avslutas med punkt t.ex: 10 mailserver.mail.se.

6. VAIA.cloud-pekare hittar du i den aktuella tjänsten och ska du lägga till en VAIA webbapp ska du lägga till tre A-pekare med @ och ett CNAME med www som namn.

7. SRV-records kan vara lite knepiga och rekommenderas av MS när du sätter upp Office-365.

Här är ett av exemplen på hur du kan tänka för att få in posten korrekt. Använd samma exempel för att lägga till övriga SRV-poster.

Name: _sip._tls.vaia.se
TYPE: SRV
DATA: 100 1 443 sipdir.online.lync.com