VAIA.Cloud
Skapa ett SFTP-Konto

Hur du skapar och redigerar ett SFTP-konto och ansluter till detta i Vaia Cloud

Niklas avatar
Skrivet av Niklas
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Om du av någon anledning behöver komma åt dina webbfiler så erbjuder vi idag tjänsten SFTP. SSH File Transfer Protocol (SFTP) är ett filöverföringsprotokoll som oftast använder sig av SSH-2 som databärare.

Om du vill läsa lite mera om SFTP i allmänhet hittar du djupare information här

För att fixa detta behöver du två saker:

• Ett program som klarar SFTP

• En användare och anslutningsuppgifter till din webbplats.

Vi börjar med ett program eller en app för SFTP

Om du inte vet med dig att du har ett program eller en app som fungerar med SFTP så kan du med fördel installera programet Filezilla som har stöd för detta. Programmet är gratis och du laddar ner och installerar det från den här hemsidan. Följ instruktionerna och kör lämplig version beroende på vilken dator och operativsystem du har. När detta är klart går vi över till nästa steg, skapa en SFTP-användare.

Skapa eller redigera SFTP-användare

1. Logga in i kundzonen och leta åt din tjänst och sedan din site där du vill skapa din användare.

2. Logga in i kundzonen på https://my.vaia.cloud

3. Klicka på Tjänster --> Mina tjänster

4. Klicka på punkterna ute till höger för tjänsten du har hos oss, välj Hantera

5. Klicka på punkterna till höger om den webbplats du vill ansluta till och välj Manage

6. Välj Tools och sen SFTP

7. Om det finns SFTP-användare ser du dem i listan och kan redigera (och radera) genom att klicka på de tre punkterna till höger

8. Om du vill skapa en ny användare tryck på knappen Add New SFTP user. När du trycker på knappen får du fram en dialogruta där du ska ange ett användarnamn samt ett lösenord för din nya SFTP-användare. Använd med fördel knappen Generate password om du vill skapa ett lite knepigare lösenord för din användare.

9. Klicka sen på Create New SFTP User

10. OBS - var medveten om att det här är en process som kan ta upp till fem minuter innan användaren är skapad fullt ut och fungerar i våra system. Under tiden tar du reda på hur du ska ansluta!

Notera att användarnamnet alltid blir poddnamn-ditt namn, så ett exempel kan tex bli sftp-användarnamnet ”cafi-vaiaadmin”. Notera även lösenordet då du behöver det sen i SFTP-programmet!

OBS - både användarnamnet och lösenordet är "skiftlägeskänsligt", dvs det måste vara exakt samma stavning, tex så är orden test och Test olika!

Hitta anslutningsuppgifterna till SFTP

Klicka på den FAQn med texten How to connect to your environment så får du fram den informationen du behöver i ditt SFTP-program. Så, nu har vi det vi behöver för att skapa en anslutning i programmet:

• Användarnamnet

• Lösenordet

• SFTPadressen

• SFTP-porten

Vi går vidare med FileZilla

Nu har vi programmet installerat i vår dator, vi har också skapat en SFTP-användare i systemet. Vi har också väntat några minuter på att användaren skulle skapas ordentligt. Nu är det dags att ansluta till vår miljö!

1. Starta Filezilla

2. Arkiv ->> Platshanteraren och Ny webbplats

3. Under Allmänt, välj protokoll SFTP - SSH File Transfer Protocol

4. Under Värd ange sftp.se.vkube.cloud eller sftp.a.vaia.cloud beroende på i vilket kluster din webbplats finns i, se SFTP-adressen i FAQn vi tog upp här ovan. Skriv in port 2222

5. Inloggningstyp: Normal

6. Användarnamn är det SFTP-användarnamn du skapade ovan (i exemplet: cafi-vaiaadmin)

7. Ange ditt lösenord

8. Tryck Anslut

Nu är du ansluten och kan börja föra över och jobba med filer direkt mot din webbplats. I mappen html finns din webroot.

FAQ SFTP

Kunder med problem i det här läget som inte kan ansluta brukar ha några olika orsaker som vi listar här:

• Man ansluter för snabbt. Vänta ett tag och låt systemet jobba, det tar som sagt några minuter för systemet att skapa användaren, ta en fika :-)

• Man har fel lösenord (klipp och klistra ordentligt och dubbelkolla verkligen lösenordet, speciellt efter mellanslag före eller efter lösenordet, testa gärna byta om du inte kommer vidare, men kom ihåg punkt 1 då)

• Man har fel användarnamn. Glöm inte ”podd-user”!

• Man ansluter med fel protokoll! Se till att du kör SFTP!

• Man ansluter till fel port

• Man ansluter till fel server! Dubbelchecka i kundzonen att du ansluter rätt.

Vanlig FTP har vi inte stöd för längre i VAIA Cloud då det inte längre klassas som tillräckligt säkert.