VAIA.Cloud
Extra säkerhetslager för din webbapplikation

Om vår säkerhetstjänst för webbar i Vaia.cloud med malwarescans och waf

Niklas avatar
Skrivet av Niklas
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Sedan sommaren 2022 erbjuder vi alla våra kunder ett extra säkerhetslager för tjänster i Vaia.cloud. Den här artikeln förklarar vad det är, syftet med den samt hur den fungerar och förstås hur du prenumererar på den.

Bakgrund

I allt mer oroliga tider händer förstås allt mer på nätet. Siter blir allt mera utsatta från olika håll både när det gäller bruteforce men även generella scans efter sårbarheter. Idag finns det redan olika system för att skydda sig för den här typen av cyberattacker. Vi erbjuder nu alla våra kunder ännu en funktion som tar ett helhetgrepp på säkerheten och bygger ett extra säkerhetslager utan att påverka din webbplats prestanda.

Så här beställer du och aktiverar tjänsten

1. logga in i kundzonen på https://my.vaia.cloud med ert administrativa konto som är admin.

2. Klicka på knappen Hantera för tjänsten (små punkterna ute till höger)

3. Klicka dig sen in på den pod där du vill aktivera, välj Manage i punktmenyn

4. Klicka dig in på Security och om du inte redan har tjänsten så kan du aktivera den här. Det går också att göra enligt punkt 5-7 nedan.

5. Klicka på Configuration och sen fliken Addons

6. Klicka i rutan Extra Security Layer

7. Klicka sen på knappen Update Configuration för att spara.

8. Tjänsten aktiveras omedelbart och du kan direkt t.ex köra en virusscan manuellt.

9. Om du vill vi ska hjälpa dig plocka bort malware som hittats, dra ett mail till support@vaia.se tar vi det därifrån.

Vad ingår i den här tjänsten?

I tjänsten som är mycket prisvärd har vi en WAF (Web application firewall) som hanterar alla anslutningar till din webbtjänst. Utöver detta ingår det också funktioner för virus- och malwarescan och manuell hjälp från våra tekniker att utföra arbete med att återställa din webbtjänst och rensa den från skadlig kod. Vi tar en kortare titt på funktionerna. Tjänsten kopplas till enskilda poddar. Om du har flera siter eller poddar kan du aktivera tjänsten på alla du har behov av att sköta.

WAF (Web application firewall)

Alla kunder med det här extra säkerhetslagret får tillgång till en WAF som hanterar trafiken till webbapplikationen. Här stoppas intrångsförsök, bruteforcing och andra dumheter. Du får dessutom statistik som du hittar i kundzonen och en logg på vad som pågår. Bland funktionerna kan du även hitta och stänga av oönskad trafik från hela länder om så önskas.

Blockera trafik från specifika länder

Det har blivit ett större intresse på senare tid av svenska applikationsägare att blocka trafik från specifika länder. Detta kan du själv fixa under fliken country block och där helt enkelt lägga till länder du inte vill ha trafik från.

Virus- och malwarescans

Om du använder vårt extra säkerhetslager för din applikation kommer dina filer också automatiskt att genomsökas en gång i veckan. Om någonting hittas kommer det att synas i kundzonen och åtgärd kan göras på detta. Du får reda på vilken eller vilka filer som är suspekta och vad systemet hittat för hot.

Har du tjänsten och vi hittar skräp på din site aviseras du även om detta per e-post.

Har du den här tjänsten kan du också när du vill köra en extra manuell skanning av dina filer. Detta är bra om du t.ex har rensat en site och vill checka läget.

Måste man köpa tjänsten för att vara säker?

Nej, vi scannar alla kunders webbplatser efter malware och virus. De som betalar för tjänsten får sina webbar skannade oftare förstås samt hjälp när någonting händer. Dessutom får betalande kunder även WAF/statistik och möjlighet att blockera länder. Vi rekommenderar naturligtvis att du köper tjänsten.