VAIA.Cloud
Matomo Analytics

Hur du kör Matomo analytics i vaia.cloud

Niklas avatar
Skrivet av Niklas
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

I takt med att behovet att kontrollera sitt eget data ökar så har plattformen Matomo blivit allt mera populär bland våra kunder. Det här är ett sätt att komma ifrån bland annat Google Analytics och ta makten över sina egna data och sin egen webbplats statistik.

Matomo är en kraftfull och anpassningsbar webbstatistikplattform som ger dig insikter i besökares beteende på din webbplats. Med möjligheten att drifta dina egna Matomo-servrar i vår kundzon, ger vi dig fullständig kontroll över dina data och integritet samtidigt som du får tillgång till djupgående analyser och rapporter för att förbättra din webbplatsprestanda och användarupplevelse.

Det finns två möjligheter att köra Matomo och vilken du väljer beror helt på dig själv och vilka behov du har. Du kan antingen köra ett plugin i WordPress som hanterar statistiken själv, eller så kan du aktivera din egen Matomo-server med några knapptryckningar inne i kundzonen!

Så här aktiverar du och kör Matomo direkt i WordPress

Logga in i WordPress Admin och gå sen till tillägg och lägg till tillägg. Välj där att söka efter Matomo-analytics. Installera och aktivera pluginet precis som du gör med alla andra plugin och följ instruktionerna av tillverkaren.

Vi vill göra dig uppmärksam på att det här pluginet körs på din egen WordPressinstallation och påverkar därmed din webbplats prestanda. Om du har en mindre blogg eller privat webbplats är det inga större problem. Om din webbplats är större och har många besökare, var beredd på att sidan kan gå mycket långsamt och behöver i så fall mera resurser. I sådana fall rekommenderar vi skarpt att du istället kör din egen Matomo-server.

Så här aktiverar du och kör en helt egen Matomo-server

Om du vill avlasta din installation från Matomostatistiken kan du aktivera en egen server för ändamålet. Då belastas inte din webbserver och din matomoserver fixar statistiken och du kan förstås även lägga till flera siter att analysera på servern.

Gör så här:

1. logga in i kundzonen på https://my.vaia.cloud

2. Gå in i din vaia.cloud-tjänst

3. klicka på create new site

4. Välj webbtjänsten Matomo

5. Följ guiden vidare och slutför installationen, om du får varningar om fpm-fcgi och nginx kan du ignorera dom och fortsätta tills vidare.

6. När din pod är startad ser du till att klicka på podnamnet för att surfa till din matomoinstallation. Fortsätt där och följ guiden.

7. En bit in i guiden blir du uppmanad att skapa ett adminkonto. Se till att spara dessa uppgifter på ett säkert ställe.

8. Lägg sedan till din första webbplats! Noterbart är att du sedan förstås kan lägga till flera webbplatser i din matomoserver.

9. Väl inloggad i din server har du flera möjligheter att aktivera spårningen på din sida. Antingen fixar du detta med ett plugin, kör google tag manager eller integrerar spårningskoden på annat valfritt sätt. All den här informationen hittar du i matomo med fina guider.

Nu när tracking är igång så är det bara att luta sig tillbaka och checka statistiken och se besökarna trilla in!

Notera att vi inte har någon support på själva Matomo utan hänvisar då till deras forum eller onlinehjälp!

matomo, analytics, egen matomoserver.