VAIA.Cloud
Ändra php-version i VAIA.CLOUD

Visar hur du ändrar phpversion

Niklas avatar
Skrivet av Niklas
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Om du kört t.ex hälsokontrollen för din WordPresswebbplats eller på annat sätt kommit underfund med att din applikation bör köra en nyare version av PHP än den du använder kan du enkelt ändra detta inloggad i kundzonen. Den här artikeln förklarar hur du fixar detta.

1. logga in i kundzonen

2. Leta åt din VAIA.cloud tjänst bland dina tjänster, välj manage/hantera

3. Om du har flera siter i ditt konto, välj den site du vill fixa detta på, tryck på punkterna ute till höger och välj manage.

4. Välj configuration->settings

5. Välj customblocket

6. Ändra i rullgardinen för PHP till önskad php-version.

7. Om du ser "tag to follow", låt det vara ibockat det värde du redan har där.

8. Klicka på update configuration

9. Din pod startar nu om med den nya php-versionen.

10. Va noga med att undersöka din site om den påverkades negativt av detta eller om allting fungerar som det är tänkt.

11. Vid behov kan du gå tillbaka och rulla tillbaka till äldre versionen igen.

Mera om PHP

PHP är en akronym för "PHP: Hypertext Preprocessor". PHP är ett server-side skriptspråk som är inbäddat i HTML. Det används för att hantera dynamiskt innehåll, databaser, sessionsspårning och till och med bygga hela e-handelssajter. PHP är integrerat med ett antal populära databaser, som MySQL, PostgreSQL, Oracle, Sybase, Informix och Microsoft SQL Server.

Det är viktigt att byta phpversion eftersom varje version har en begränsad livslängd (end of life) där den inte längre får säkerhetsuppdateringar eller buggfixar. Detta kan göra din webbplats sårbar för attacker eller orsaka kompatibilitetsproblem med andra program eller tillägg. Dessutom kan nyare versioner av PHP erbjuda bättre prestanda, nya funktioner och förbättrad kodkvalitet.

PHP har en roadmap som visar när olika versioner släpps och när de når sin end of life. Du kan se den här: https://www.php.net/supported-versions.php. Enligt denna roadmap har PHP 7.4 redan nått end of life i november 2022 och PHP 8.0 i november 2023 och PHP 8.1 har endast säkerhetsfixar från 25e november 2023 . Därför är det rekommenderat att uppgradera till PHP 8.0 eller senare om du vill ha en långsiktig och säker lösning för din webbplats.