Budgets

Om du har användning för att sätta upp budgets och följa med i er omsättning så har du möjlighet att göra detta på flera olika sätt i webCRM

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

För att börja arbeta med Budgets i ert webCRM system behöver ni först aktivera denna funktionen. Detta gör ni enkelt genom att gå till Systemkonfiguration -> Huvudinställningar -> Huvudfunktioner

Välj sedan att Budgets ska stå som "Visad" , och tryck på Spara.
Se bild nedan.

Sedan kan ni hitta funktionen under Verktyg.
Se bild nedan.

Ni är ni redo att börja sätta upp och arbeta med Budgets.

Skapa och välj en budget typ

När du skapar en budget i webCRM så har du möjligheten att välja mellan följande typer (det kan se annorlunda ut i ert system, beroende på vilka funktioner ni har aktiverade):

Affärsmöjlighet Ansvarig

• Affärsmöjlighet 1:a ansvarig
    Här väljer du en säljare / Användare i webCRM, där budgeten kommer att mäta alla affärsmöjligheter där Användaren är 1:a ansvarig.

• Affärsmöjlighet 2:a ansvarig
    Här väljer du en säljare / Användare i webCRM, där budgeten kommer att mäta alla affärsmöjligheter där Användaren är 2:a ansvarig.

• Affärsmöjlighet 1:a ansvarig eller 2:a ansvarig
    Här väljer du en säljare / Användare i webCRM, där budgeten kommer att mäta alla affärsmöjligheter där Användaren är 1:a och 2:a ansvarig.

Företags Ansvarig

• Företag 1:a ansvarig
    Här väljer du en säljare / Användare i webCRM, och budgeten kommer att mäta alla affärsmöjligheter där Användaren är 1:a ansvarig på Företaget av affärsmöjligheten.

• Företag 2:a ansvarig
    Här väljer du en säljare / Användare i webCRM, och budgeten kommer att mäta alla affärsmöjligheter där Användaren är 2:a ansvarig på Företaget av affärsmöjligheten.

• Företag 1:a ansvarig eller 2:a ansvarig
    Här väljer du en säljare / Användare i webCRM, och budgeten kommer att mäta alla affärsmöjligheter där Användaren är 2:a ansvarig på Företaget av affärsmöjligheten.

OBS: Budgeten kommer inte att mäta den ansvariga för affärsmöjligheten i denna budgettyp.

Företagstyper

• Företag område
    Här kommer du se affärsmöjligheter och ordrar som ligger på Företag inom specifika områden. Fler än ett område kan även väljas här.

• Företag typ
    Här ser du Affärsmöjligheter och ordrar baserade på Företagstypen.

• Företag status
    Här ser du Affärsmöjligheter och Ordrar baserade på Företagets status.

• Specifik företag
    Här sätter du upp en Budget för en specifik Kund eller Företag.

• Alla affärsmöjligheter + order
    Denna typen innehåller alla Affärsmöjligheter och Ordrar i ert webCRM system.

Ställ in era mål

Under fliken ”intäkt” kan du redigera startdatumet, tidsperioden samt varaktigheten för budgeten.

Det är även här du lägger in budgetmålen. Detta kan vara både intäkt och bruttomarginal (förkortat BM), om du använder dessa i webCRM.
Dessutom är det möjligt att skriva in antigen en total intäkt och BM, och sedan välja ”Fördela totaler jämnt”, eller så kan du skriva in de olika målen för varje månad, som visas nedan:

Behörighet

Under fliken ”Behörighet” har du möjligheten att ställa in specifika behörighetsrestriktioner för budgeten.

• Avdelningar
    Tillåt att endast användare från en specifik avdelning att komma åt budgeten.

• Behörighetsnivå

Välj vilken behörighetsnivå i systemet som ska ha tillgång till budgeten. Du kan välja fler än en behörighetsnivå.

• Område
    Om du har gjort en budget för företag i ett visst område kan du begränsa behörighetsnivån till endast de användare som beviljats åtkomst till de valda områdena.

• Minimum behörighetsnivå
    Här kan du välja att alla användare i ert system som är en viss behörighetsnivå och över kommer ha tillgång till budgeten.

• För en användare
    Här väljer du en specifik användare i systemet som kommer ha tillgång till budgeten.

När du ser dina Budgets på Startsidan (Läs mer om att bygga din startsida här) kan du också klicka dig vidare på kategorierna 'Vann', 'viktad prognos', 'oviktad prognos' och 'mål' för att slå av och på om dessa ska synas på översikten beroende på vad du vill se: