Wat zijn ICT-basisvaardigheden?

We leggen je uit wat de vier onderdelen van digitale geletterdheid zijn.

Josha avatar
Geschreven door Josha
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat is het?

Het kunnen werken met al die computergestuurde apparaten om ons heen vergt digitale vaardigheden. Dit noemen we ICT-basisvaardigheden. ICT staat voor 'Informatie en Communicatie Technologie'. Technologie stelt ons in staat te communiceren. En dit communiceren merk je soms niet eens. Zo communiceren je mobiele telefoon en je router met elkaar door middel van WiFi.

Om een beetje mee te kunnen doen in de wereld van nu, is het belangrijk dat je met die technologieën kunt omgaan. Zo leer je bijvoorbeeld dat ‘hardware’ iets anders is dan ‘software’. En je leert meer over een beeldscherm, een moederbord en een netwerk.

Maar ook het werken met een browser of een tekstverwerker valt onder ICT-basisvaardigheden. Daarnaast leer je waarom digitale apparaten en accounts beveiligd zijn, hoe je kunt bestanden opslaan en terugvinden in een digitale omgeving of hoe je zorgt voor een ordelijke mappenstructuur in een online omgeving. En vergis je niet: niet alleen je telefoon of computer heeft met ICT te maken. Ook het beveiligingssysteem in je huis of een stoplicht.

ICT-basisvaardigheden dus. Bekijk ook eens onze uitleg over mediawijsheid, computational thinking en informatievaardigheden!