Handleiding
3 | Lesgeven met Basicly
Welke materialen zijn nodig in het PO om Basicly te gebruiken?
Welke materialen zijn nodig in het PO om Basicly te gebruiken?

Zo ben je klaar voor de start!

Kyrene van den Blink avatar
Geschreven door Kyrene van den Blink
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Welke materialen zijn nodig om Basicly te gebruiken?

Voor het uitvoeren van de lessen heb je weleens iets extra’s nodig. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Standaard benodigdheden

Voor bijna alle lessen heb je een digibord nodig. Hier laat je de lespresentatie op zien die structuur biedt aan de les. Voor het uitvoeren van zelfstandige opdrachten hebben leerlingen een digitaal apparaat met internet nodig. Benodigde werkbladen zijn altijd bijgevoegd in de downloads en kun je zo opslaan en digitaal invullen of printen.

Extra benodigdheden

Af en toe komt het voor dat er nog extra benodigdheden zijn, zoals een dobbelsteen of ander tastbaar materiaal. Dit staat altijd bovenaan de leskaart vermeld, zodat je dit tijdig voor kunt bereiden. Heb je dit niet in huis? Sla de stap dan over of gebruik een alternatief (denk aan een online dobbelsteen of een afbeelding van het benodigde item).

Programma’s en applicaties

Daarnaast zijn er verschillende programma's die in de leskaarten aan bod komen. Hiervoor heb je soms je internetbrowser nodig ('webbased' programma's) en soms zijn dat programma's die je moet downloaden en installeren (applicaties). Welke applicaties moeten worden geïnstalleerd, vind je in de bestanden hieronder.

Leerlingen hebben voor verschillende programma's een account nodig. Leerlingen loggen dan aan de hand van een e-mailadres en een wachtwoord in. In de instructievideo's op ons platform leggen wij meestal uit hoe dit per programma werkt. Wij gebruiken vrijwel altijd gratis programma's. Je hoeft als school dus geen extra programma's aan te schaffen.

Benodigdheden per leerjaar | methodebundels

Om hier overzicht in te krijgen per les, kun je hieronder per jaargroep een overzicht downloaden waarin staat beschreven welke benodigdheden, websites, apps of accounts je nodig hebt voor het lesgeven met onze methode bundels in het primair onderwijs.

Hoe zit het met privacy?

De applicaties waar wij mee werken, geven allemaal aan dat ze persoonsgegevens verwerken in lijn met Europese wetgeving. Zijn leerlingen onder de 16 en maken zij een account aan? Dan kun je als school eerst toestemming vragen aan de ouders. Todays Teaching Tools schrijft hierover het volgende:

"Tools gebruiken kan nog steeds, maar er zitten wel voorwaarden aan. Zo moet er toestemming van de ouders van leerlingen zijn voor het verwerken van persoonsgegevens, indien zij jonger dan 16 jaar zijn. Dit betekent dus dat leerlingen niet verplicht kunnen worden om ergens een account voor aan te maken. Daarnaast moeten leerlingen 'nee' mogen zeggen tegen het gebruiken van een tool, indien ze persoonsgegevens verwerken en kunnen ze dus niet verplicht worden om hun eigen naam in te vullen." (Bron & meer informatie: Todays Teaching Tools)

Wil je ouders graag om toestemming vragen? Dan kun je gebruikmaken van onze standaard brief.

Goed om te weten

We vinden het belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de persoonsgegevens van leerlingen en leerkrachten. Als ondertekenaar van het Privacyconvenant, passen wij alle afspraken hieromtrent toe. Kijk voor meer informatie over het convenant op https://www.privacyconvenant.nl/ of lees onze privacyverklaring.

Roept dit artikel vragen bij je op? Mail ons dan gerust via hoi@basicly.co of stel je vraag aan ons via de chat.