Fördelningsmallar

En annan typ av konteringsmall!

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

En fördelningsmall skapas när man per automatik vill dela en summa i olika delar och även på olika konton. Du skapar dessa på samma plats som dina konteringsmallar!

Fördelningsmallen kan sedan appliceras i konteringen på två olika vis och kan kombineras med exempelvis radtolkning.

⭐ Läs mer om konteringsmallar här: Konteringsmallar

⭐ Läs mer om radtolkning här: Radtolkning

Fördelningsmall

För att skapa en fördelningsmall går du till Inställningar ⇒ Konteringsmallar och klickar på Skapa ny längst ned i listan över era konteringsmallar.

När du har klickat på Skapa ny så ska du sedan välja att skapa en Fördelningsmall istället för en Konteringsmall. Sedan kommer du att få följande tabell att jobba med.

Hur det funkar

När en fördelningsmall skapas så krävs det inte att ett specifikt konto anges i själva mallen. 💡 Reda kommer inte heller att acceptera att det anges konton på vardera rad, då detta innebär att det istället blir en helt vanlig konteringsmall.

Ange uttryck och om raden ska ha tillhörande resultatenhet eller projekt.

De uttryck man kan använda när man skapar en konteringsmall eller fördelningsmall hittar ni genom att klicka på frågetecknet.

Skapa fördelningsmall

Fyll i ditt uttryck i fälten och ange resultatenhet och projekt om detta önskas. Vill du sedan att övriga rader ska konteras mot ett specifikt konto så kan du även ange detta.

I exemplet ovan så har vi valt att dela kostnaden i 4 delar och vi har angivit konto för de sista två raderna.

När vi sedan klickar på den blå knappen Testa så får vi upp ett exempel längst ned på sidan som visar hur det kan se ut när mallen appliceras.

När du känner dig nöjd så trycker du på Spara.

Applicera fördelningsmall

För att sedan applicera din fördelningsmall på ett dokument så finns där flera sätt att göra detta på.

I konteringen inne på dokumentet så har du nu möjlighet att lägga till din fördelningsmall. Antingen genom att lägga till en mall i fältet "Fördelningsmall" och sedan lägga till ett konto i fältet "Förvalt konto". Eller genom att klicka på knappen som visas till höger precis ovanför konteringstabellen.

Lägg till mall genom att ange mall och förvalt konto

Om du vill ange mallen direkt i fältet "Fördelningsmall" så krävs även att du lägger till ett konto i fältet "Förvalt konto". Detta för att en fördelningsmall inte redan har ett satt konto på alla sina rader.

När du har lagt till en mall och ett konto så kommer det att se ut som i bilden ovan. Reda har nu lagt till mallen och då delat resterande summa i fyra delar, samt lagt till de resultatenheter och projekt som angivits i mallen.

Har du då redan lagt till ett konto med en kostnad på så kommer mallen att ta det resterande belopp som finns kvar och sedan dela det på fyra.

Lägg till mall med hjälp av knappen

Du kan också använda knappen för att lägga till en fördelningsmall.

När du har klickat på knappen så får du upp en dialogruta.

Här anger du vilken mall du vill använda, vilket konto det ska konteras på samt vilken kostnad som ska delas.

När du är klar så klickar du på spara och Reda kommer lägga till mallen i konteringen.

I detta exempel valde vi att dela kostnaden 4000kr med hjälp av vår mall och Reda har då delat den kostnaden i fyra rader enligt de inställningar som vi satt i mallen.