Konteringsmallar

En beskrivning av hur man använder sig av konteringsmallar

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

För att förenkla hanteringen av leverantörsfakturor kan ni använda er av Konteringsmallar.

Detta kan exempelvis vara bra att använda om en leverantör inte ska ha moms eller om ni använder er av omvänd byggmoms.

🤴 Denna artikel vänder sig till dig som är administratör!

Konteringsmallar

Skapa konteringsmall

Under Inställningar ⇒ Konteringsmallar bygger du upp olika mallar för olika scenario och har möjlighet att testa mallarna.

Konteringsmallarna kan du bygga upp för att passa just ditt upplägg och uppe i det högra hörnet hittar du ett frågetecken (?) med instruktioner hur man använder sig av uttryck:

{Total} - Ersätts med totalsumman på fakturan

{Moms} - Ersätts med momsen på fakturan

{Utj} - Ersätts med öresutjämningen på fakturan

Dessa kan kombineras med matematiska uttryck så som +, -, * och / samt ( ).

När du gjort färdigt din mall kan du testa den och se så att allt balanserar.

Koppla mall till leverantör

Under Inställningar ⇒ Leverantörer kan du sedan lägga till din skapade konteringsmall. Alla fakturor från denna leverantör kommer då att konteras enligt denna mall.

Ändra standardkonto

Standardkonto i konteringsmallarna är de konton som Reda har satt som standard. Är detta något ni vill ändra så går det såklart bra!

Ändra standardkonto

Gå till Inställningar ⇒ Företag ⇒ Konto (scrolla ned lite på sidan). Här ser du de standardkonton som är satta i Reda. Vill du ändra ett konto så gör du det här genom att ändra kontot och sedan klicka på "Spara".

Mall vid byggmoms

Det finns även möjlighet att sätta en specifik mall för Byggmoms.

Mall vid byggmoms

Scrolla ännu lite längre ned på sidan Inställningar ⇒ Företag så finns där ett fält "Mall vid byggmoms". Klicka i fältet så får du upp en lista över de konteringsmallar som finns inlagda i Reda.

Reda försöker att läsa av om där finns byggmoms på fakturan och sätter i så fall vald mall i konteringen.