Tryckta böcker
Grundläggande
Ladda upp tryckt bok, steg 2: Välj format och ladda upp tryckfiler
Ladda upp tryckt bok, steg 2: Välj format och ladda upp tryckfiler
E
Skrivet av Eva Ribich
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

När du är klar med punkt 1-2 i steg 1 kan du gå vidare till filuppladdning.

1. Gå till fliken Filer och välj mellan mjukband, hårdband eller pocket (i det här exemplet använder vi mjukband). Kraven för filuppladdning varierar beroende på format.

2. Klicka på Ladda upp inlaga och ladda upp en PDF-fil med bokens inlaga. När du gjort det kommer systemet att analysera filen och visa innehållet i Översikt.

3. Välj mellan naturtonat eller vitt papper till inlagan. Du kan växla mellan de olika papperstyperna och beställa provexemplar obegränsat antal gånger (dock ej efter utgåvan är publicerad).

4. Om fel fil laddats upp, eller om ändringar görs i innehållet, går det att byta ut den befintliga filen genom att klicka på Byt fil (varpå den gamla ersätts).

5. Ladda upp omslag: en PDF-fil med en sida som innehåller bokens framsida till vänster, bokrygg och baksida till höger.

Om du är osäker på hur omslaget ska vara utformat finns en omslagsmall tillgänglig så fort du laddat upp inlagan. Mallen visar vilka dimensioner omslaget behöver ha för att passa inlagan. Använd måtten (bredd x höjd, ryggbredd, utfall) som guide, men undvik att importera mallen i det formgivningsprogram du använder.

Mer detaljerade anvisningar om hur man skapar tryckfiler finns på den här sidan. Gå sedan vidare med uppladdning av bokomslaget (en PDF-fil).

6. Välj mellan mattlaminerat och strukturerat omslag, du kan växla mellan de olika papperstyperna och beställa provexemplar obegränsat antal gånger (dock ej efter utgåvan är publicerad).

När både inlaga och omslag finns uppladdat blir det möjligt att beställa provtryck. Klicka på Provtryck för att komma direkt till beställningsformuläret, observera att det är de filer som finns uppladdade vid ordertillfället som används i trycket.

Glöm inte att klicka på spara!