SkyMap Design
Skala en PDF, PNG, IFC eller GLB utifrån kända koordinater

Här beskrivs hur du skalar om filer som PDF, PNG, IFC eller GLB utifrån två kända koordinater.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Gör så här för att skala om en fil utifrån två kända koordinater:

1. Ladda upp t.ex. din PDF eller PNG och lägg till filen till objektslistan i SkyView.

2. Aktivera verktyget Skalning i verktygsraden.

3. Välj filen i objektslistan till vänster du önskar skala.

4. Högerpanelen för skalningsverktyget uppdateras och under Skalningsläge längst upp i panelen välj alternativet Kända koordinater.

5. Du behöver nu placera ut två referenspunkter genom att klicka på ritningen i scenen. Vänsterklicka i ritningen och välj Placera punkt A. Punkten får då en blå markering i ritningen samt att du ser dess N och E-koordinat i högerpanelen under sektionen Referenspunkter.

6. Klicka ut en andra referenspunkt i scenen med vänsterklick och välj Placera punkt B. Punkten får då en grön markering i ritningen samt att du ser dess N och E-koordinat i högerpanelen under sektionen Referenspunkter.

7. Under sektionen Kända koordinater i högerpanelen anger du N och E- koordinat för Punkt A. Gör samma sak för Punkt B. Ett tips är att du kan klistra in NEH-koordinater med hjälp av urklippet på datorn alternativt om du redan har en refererad flygning högerklicka och välj Ange som känd koordinat A. Då klistras koordinaten automatiskt in för referenspunkten. Gör samma sak för den andra referenspunkten.

8. För att utföra omskalningen av ritningen välj Bekräfta.

Gör så här för att skala om en PDF eller PNG-fil utifrån kända koordinater från en flygning:

1. Ladda upp din PDF eller PNG och lägg till filen till objektslistan i SkyView.

2. Aktivera verktyget Skalning i verktygsraden.

3. Välj den PDF eller bild i objektslistan du önskar skala.

4. Högerpanelen för skalningsverktyget uppdateras och under Skalningsläge längst upp i panelen välj alternativet Kända koordinater.

5. Du behöver nu placera ut två referenspunkter genom att klicka på ritningen i scenen. Vänsterklicka i ritningen och välj Placera punkt A. Punkten får då en blå markering i ritningen samt att du ser dess N och E-koordinat i högerpanelen under sektionen Referenspunkter.

6. Klicka ut en andra referenspunkt i scenen med vänsterklick och välj Placera punkt B. Punkten får då en grön markering i ritningen samt att du ser dess N och E-koordinat i högerpanelen under sektionen Referenspunkter.

7. Centrera vyn på flygningen genom att klicka på Centrera vy.

8. Zooma in på den kända koordinaten för Punkt A i flygningen och peka på positionen med musen. Tryck därefter Ctrl + c för att kopiera koordinaten till urklippet.
    Ett tips är att du kan klistra in NEH-koordinater automatiskt genom att högerklicka på motsvarande punkt i flygningen och välj Ange som känd koordinat A. Då klistras koordinaten automatiskt in för referenspunkten. Gör samma sak för den andra referenspunkten.

9. För att utföra omskalningen av ritningen välj Bekräfta.

10. Under sektionen Kända koordinater i högerpanelen klistrar du in koordinaterna via Ctrl+v för Punkt A. Gör samma sak för Punkt B.

11. För att utföra omskalningen av ritningen välj Bekräfta.