Förstå och använda tal
Förstå och använda tal STARTGUIDE

Info om NCM's tester i Magma (FOAT)

Ludvig avatar
Skrivet av Ludvig
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Nationellt Centrum för Matematikutbildning (NCM) och Magma samarbetar för att digitalisera delar av boken Förstå och använda tal.

Nedan information:
1. Information om Förstå och använda tal
2. Lärarguide till dig som vill genomföra tester

1. INFORMATION OM FÖRSTÅ OCH ANVÄNDA TAL

Om boken Förstå och använda tal
Boken är skriven av professor Alistair McIntosh i samarbete med NCM och dess norska motsvarighet Matematiksenteret. Innehållet bygger på en kombination av forskning och utvecklingsarbete och lång erfarenhet av arbete med elever och lärare. Att kunna förstå och använda tal är en betydelsefull kompetens, som alla elever måste få utveckla. Boken behandlar progressionen i undervisning om tal och räkning med betoning på taluppfattning. Förstå och använda tal är speciellt inriktad på kritiska punkter som vi vet att många elever får problem med. Exempel på vanliga svårigheter och missuppfattningar ges. Dessa diskuteras och följs i boken av allmänna och detaljerade förslag för undervisningen.

Om testen i Förstå och använda tal
Utveckling inom 22 områden behandlas i boken och underlag för att genomföra översiktstest med klassen ingår. Det finns 10 olika test (1 muntligt + 9 skriftliga) som är tänkta att användas från skolstart upp till sista årskursen i grundskolan. Testen ska användas för att ge en översikt över klassens styrkor och svagheter. Resultaten ska naturligtvis kompletteras med den bild som läraren redan har om elevernas kunnande inom området. För att få en mer detaljerad bild av enskilda elever krävs ofta ytterligare underlag, tex från en kort intervju.
Syftet med testen och eventuellt intervjuer är att ge information som kan ligga till grund för planering av kommande undervisning. Testen är inte utformade för att användas som summativ bedömning eller screening av klasser eller skolor. Testen kan däremot användas för att följa utvecklingen hos klassen eftersom uppgiftstyperna återkommer i flera test.

2. LÄRARGUIDE

För att genomföra ett Förstå och använda tal-test i Magma finns det några saker att ta hänsyn till.

1. Var hittar jag testerna?
Du hittar testerna i Magma i boken "Förstå och använda tal". Har du inte koll på hur man skapar en övning, kan du få hjälp här.

2. Webbversion och iPad för elever

Eleverna kan genomföra testen i iPad-appen, på studentwebben eller i Android-appen ni hämtar i Google Play (se till att ni har minst version 2.2.0). Eleverna har samma inlogg oavsett plattform.

Gällande Förstå och använda tal på iPad.

• Det är viktigt att eleverna har iOS version 10.3 (eller senare) installerad, annars kommer de inte se bakgrundsbilder på ritytan, ifall de finns.

• Om en elev har problem med att en bakgrundsbild från en uppgift "följer med" till nästa uppgift, be den att gå tillbaka till föregående uppgift och sen fram igen. Då syns allt rätt. Vi håller på med en uppdatering för att hantera detta problem, men tills en ny version av appen är släppt hanteras problemet smidigast enligt ovan.

3. Provläge

Testerna ska göras i provläge. Detta för att eleven inte ska få feedback under testet. Ifall du inte använt provläge innan så kan du läsa in dig här.

OBS! Vi rekommenderar starkt att ni bara delar ut provet till en klass åt gången (alltså inte flera klasser i samma prov). Ett test per klass. Detta för att underlätta vid rättningen efter avslutat prov.

4. Rättning & upplästa frågor

Det finns olika typer av frågor i Förstå och använda tal.

• Självrättande – på dessa frågor skriver eleverna sina svar och de rättas automatiskt

• Rättade av läraren – vissa frågor behöver en lärares ögon för att avgöra om det är rätt eller fel. Har du inte rättat manuellt eller ändrat något svar i Magma förut?
    Här finns en artikel om hur du rättar manuellt.

• Upplästa av läraren – vissa huvudräkningsuppgifter läser du som lärare upp för eleverna. I Magma ligger huvudräkningsuppgifterna först i varje test. I de yngre åren finns det också någon uppgift där du som lärare snabbt ska visa upp en bild, som eleverna sedan ska besvara en fråga om.

• Var noga med att instruera dina elever att alltid svara utan enhet - om annat inte anges i frågan.

Vad som gäller för frågorna i det test du planerar att genomföra, hittar du under punkt 5 i denna lärarguide.

5. Infoblad till varje prov
Här följer specifik information för varje Test:

Översiktstester:

Alternativtester:

6. Rapport & resultatsammanställning
När du gjort klart en övning kan du ladda ned klass- och elevrapporter direkt från plattformen. Dessutom kan du ladda ned resultatmatrisen som en excel. Här finns en beskrivning hur du gör och hur de ser ut.