Tips och trix!
Skapa och ladda upp Digital Elevation Model (DEM) till ett projekt i Skymap Portal
Skapa och ladda upp Digital Elevation Model (DEM) till ett projekt i Skymap Portal

Här beskrivs hur du skapar och laddar upp en Digital Elevation Model (DEM) från Agisoft Metashape till SkyMap Portal.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Gör så här för att skapa en Digital Elevation Model (DEM) i Agisoft Metashape:

1. Efter import av bilder/aligning/flaggflyttning och densecloudprocesseringen är utförd i Agisoft Metashape gå till Workflow och klicka på Build DEM...

2. Välj Koordinatsystem och Source data: Dense cloud.

3. Vid Resolution (m) ange den noggrannhet per pixel du vill ha på din DEM och klicka på OK.

4. För att exportera DEM gör du följande.
Välj File - Export - Export DEM - Export Google Map Tiles...

5. Välj sedan Tile size 256x256 och Image format PNG samt Zoom levels till det som Metashape föreslår.

Den lägre siffran dikterar detaljrikedomen när du kollar på ortofotot i utzoomat läge (T.ex. så kan du se hela projektet) där lägre siffra resulterar i mycket snabbare inläsning men lite grynigare bild. Skulle du ställa upp från 10 till t.ex. 16 så skulle du ha mycket högre detaljrikedom vid utzoomat läge men inläsningstiden skulle gå många gånger långsammare. Den högre siffran fungerar så att ju högre siffra du har ju större blir ortofotot (du adderar ytterligare zoomnivåer) och skillnaden att ställa upp från 20 till 22 är väldigt stor (kan vara från 700MB ortofoto till 6GB) så rekommendationerna är 20.

6. Klicka på Export... och spara filen till det namn som passar, t.ex. "datum_DEM_ORTO".

7. Gå till https://portalen.skymap.se/signin och logga in som Företagsadmin.

8. Klicka på Editera för aktuellt projekt där DEM ska laddas upp.

9. Under Ortofoto klickar du på det gula molnet för att välja att ladda upp den skapade zip-filen för DEM-ortofotot.

10. När zip-filen är under uppladdning är det viktigt att inte stänga sidan eller webbläsaren innan ortofotot är uppladdat. Du kan följa uppladdningen via procentindikatorn där du klickade för att ladda upp ortofotot.

11. När DEM-ortofotot är uppladdat klickar du på Koppla projektdata under Tidslinje och skapar en ny tidslinje eller kopplar DEM-ortofotot till den tidslinje du önskar.

12. För att titta på DEM-ortofotot går du sedan till SkyView och väljer tidslinjen med DEM-ortofotot.