VAIA.Cloud
On-demand, static och skalning

Om vaia cloud regler och hur detta fungerar samt hur det hänger ihop med kostnaden.

Niklas avatar
Skrivet av Niklas
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Alla siter som kör i vaia cloud körs som sk poddar. Som användare av systemet kan du logga in och styra funktionaliteten på dessa i kundzonen. Du kan själv bestämma om den ska va på eller av genom enkla knapptryckningar.

När man kollar i "performance" i vaia cloud är det viktigt att ha i åtanke vad syftet med din webbplats är. Några frågor du ska ställa dig själv då du jobbar med detta är:

• Är siten live och har besökare just nu?

• Ska jag bara testa en liten grej (dev)?

• Ska jag jobba och utveckla en sida ett tag?

• Har jag behov av kraftfulla resurser just nu?

• Hur mycket resurser behöver min site nu, om ett tag och när det är många besökare på sidan?

• Har jag ett event eller liknande under en kortare period som jag vet kommer att generera många besökare på sidan?

• Måste sidan vara igång hela tiden dygnet runt?

• Gör det någonting om en "första" besökare får vänta litet medans servern spinner igång?

• Varför får jag mysko fel på min sida? (kapacitetsbrist kan va orsaken)

Utifrån ovanstående punktlista kan du behöva logga in i kundzonen och justera dina inställningar för aktuell pod. Här är några riktlinjer och tips från oss hur du ska få prestanda som passar dig bäst utefter dina behov. Fliken Performance där du hittar all den här informationen finns under manage site i din vaia cloud tjänst.

Syftet med justeringarna är ju att ge våra kunder möjligheter att själva styra över prestandan som i sin tur påverkar dina kostnader för tjänsten.

I ovanstående bild är det valt väldigt lite resurser (starter) och upptiden on demand. Det här är ett sätt för utvecklare att testa en funktion. Kanske provköra en grej till en väldigt billig penning. Du kan också köra en WordPress på dessa resurser under utvecklingstiden, även om det kan vara något lite köra med. Dock ges ju här möjligheter att snabbt och enkelt både utöka och minska resurserna du behöver tills du hittar en konfiguration som passar din pod.

Förutom att utöka själva serverkapaciteten med cpu och minne kan du också addera dynamisk skalning så att du har flera poddar/servrar som hanterar belastningen av din webbplats. Detta kallas för horisontal skalning. Detta rekommenderas om du har mycket last och många besökare på din webbplats och när du ser att det inte hjälper att utöka CPU och minne mera.

Betydelse av OnDemand uptime

OnDemand betyder att din pod är igång när behov uppstår, tex en besökare som surfar runt på din hemsida. Du skulle kunna likna detta vid timavtal hos din elleverantör. Du betalar för de timmar din pod/server används. Om den inte har aktiva besökare sedan på ca en timme så hamnar din pod/server i viloläge/dvala. Det innebär också att när en besökare landar på din sida om podden är i dvala så kommer det att ta ett antal sekunder innan din sida kommer igång igen eftersom servern ska startas, databasen kommas åt och materialet presenteras för besökaren i dennes webbläsare. Om du har en någorlunda välbesökt hemsida så kommer sidan vara igång och uppe troligtvis hela dagen med några undantag nattetid troligtvis. Känner du att du vill ge dina besökare maximal prestanda dygnet runt rekommenderas du att ändra till Static istället.

Om din pod är i viloläge utan några träffar av dig eller någon besökare under ca 20 dagar så kommer den att sättas på paus/hibernated. Det innebär att besökare på sidan kommer att få ett felmeddelande då de surfar på sidan och att du manuellt får klicka igång sidan igen från kundzonen. Den här funktionen är enkom byggd för användare som startar upp saker men kanske glömmer bort dom. Den här funktionen sparar resurser och kostnader för både kunder och oss.

Betydelse av Static uptime

Static uptime innebär att du bestämmer att den här podden inte får vila någonting utan den ska vara igång dygnet runt, alla timmar ska den direkt svara på besökares access. Förslagsvis har du denna inställning på viktiga poddar/siter som har en eller flera domäner kopplade till sig och där det kanske finns krav på snabbare svarstider under dygnets alla timmar.

Betydelse av Dynamic uptime

Dynamic uptime nyttjar hela vårt kraftfulla ekosystem i Vaia cloud. Det innebär att vi spinner upp flera poddar (replicas) av den ursprungliga podden samt fördelar dessa på flera olika (3) datacenter. Om du väljer t.ex 3x100 så betyder det tre stycken poddar fördelade på tre olika datacenter som är igång 100% av dygnets alla timmar. På det här viset byggs det även in en redundans på din hemsida som fungerar trots att en pod skulle gå ner av en anledning. Dynamic väljer kunder som har väldigt högt tryck och många besökare på sin sida.

Analysera själv i billing och statistics

Ändringar som du gör här påverkar till viss del vår billing till dig. Eftersom du betalar för vad du använder är det viktigt att du är medveten om detta. I vissa av våra paket ingår en viss del av den här kapaciteten från början, medans andra paket inte har det utan du betalar direkt för vad du nyttjar. Så en pytteliten utvecklingssite i WordPress kan kosta dig sisådär en 50-lapp per månaden, men efter du lanserat den och klickar igång en massa cpu, minne och skalar upp så kan det kosta mera.

Så fort du startar en ny (en till pod) läggs den till i statistics och efter nästa månadsskifte ser du den även i billing och hur mycket det kostar dig. Det samma ser du gällande utökande av andra resurser som diskutnyttjande och minne. Mer om detta kan du läsa om i billing och statistics.

Vanliga frågor som kan förekomma

Varför är det ett varierat antal poddtimmar denna månaden?
Antalet poddtimmar varierar förstås om du har valet onDemand. Då påverkas timmarna beroende på hur aktiv din webbplats har varit just den månaden. Naturligtvis påverkas detta också om du skalat ut dynamiskt.

Min site ligger nere?

Om din site ligger nere och du får ett meddelande om att sidan inte är säker eller liknande så har din pod hamnat i paus. Då loggar du in i kundzonen och startar upp den igen om du vill.

Min site går långsamt?

Du kan råkat vara den första besökaren som kom på din sida då du kör onDemand. Då kan din sida upplevas gå långsamt eftersom siten ska laddas och servern snurra igång. Testa surfa runt på sidan och ladda om sidorna ett par extra gånger. Om den går snabbare då så beror det på detta. Överväg att ändra prestandan från onDemand till Static om du inte gillar detta. Skulle din site fortfarande gå långsamt, kontakta gärna support@vaia.se så kan vi undersöka saken!