Hoe voeg ik handmatig leerlingen toe aan de klas?

Zo kun je leerlingen importeren.

Josha avatar
Geschreven door Josha
Meer dan een week geleden bijgewerkt

💡 Let op: Heb je een koppeling met Basispoort of de Entree Federatie, dan hoef je niet handmatig leerlingen toe te voegen.

Leerlingen toevoegen kan handmatig of met een csv-bestand. Wij leggen beide opties uit:

Optie A - Leerlingen handmatig toevoegen

Wil je liever graag leerlingen één voor één toevoegen aan je klas? Klik dan op 'Leerlingen' (dit vind je rechtsboven in je scherm bij je voorletter) en op 'Nieuwe leerling aanmaken'. Vul de voor- en achternaam van je leerling in. De geboortedatum en het e-mailadres zijn optioneel. Klik op 'Opslaan'. Vergeet vervolgens niet om de leerlingen nog toe te voegen aan de juiste klas. Navigeer daarvoor naar de klas en klik op 'Leerlingen'. Kies voor 'Leerlingen toevoegen' en vink de juiste leerling(en) aan in de lijst. Klik tot slot op 'toevoegen'.

Optie B - Leerlingen toevoegen met een csv-bestand

Een .csv-bestand is een bestand dat je kunt openen met een spreadsheetprogramma (bijvoorbeeld Excel). Een .csv-bestand wordt meestal gebruikt voor het opslaan van gegevens van leerlingen, werknemers of klanten.

Stap 1 - Een csv-bestand exporteren

Voor het exporteren van een csv-bestand heb je een programma nodig waarin jullie de gegevens van de leerlingen hebben staan. Denk hierbij aan ParnasSys of Magister.

Exporteer, vanuit het programma waar jullie mee werken, een csv-bestand met de gegevens van de leerlingen per klas. Vaak vraagt het programma jou al welke gegevens je in het bestand terug wil laten komen. Kies in dat geval voor voornaam, achternaam en (optioneel) e-mailadres. Sla het bestand op op je computer. De ICT'er op school kan je meestal goed helpen bij deze stap. Vraag de bestanden eventueel op bij hem of haar!

Meer informatie over het exporteren van een csv-bestand vanuit ParnasSys of Magister vind je hier.

Stap 2 - De leerlingen toevoegen bij Basicly

Open nu, op het platform van Basicly, de klas die je eerder aangemaakt hebt. Klik op 'Leerlingen' en op 'Leerling toevoegen'. Importeer nu het csv-bestand dat je zojuist hebt opgeslagen voor deze klas.

Stap 3 - Kolommen kiezen

Geef nu aan welke kolom uit je bestand hoort bij welk onderwerp (zie afbeelding hieronder). Heb je dit gedaan? Dan verschijnen de leerlingen in een lijst. Controleer de lijst en klik - onderaan de pagina - op 'importeren'.

Zorg ervoor dat je iedere kolomnaam definieert: ook wanneer de geboortedatum en het e-mailadres niet in het csv-bestand staan. Kies dan voor 'geen geboortedatum' en 'geen e-mail' (zie onderstaande afbeelding).

Tip: blijft het systeem laden en lukt het importeren niet? Importeer het bestand dan opnieuw en definieer de kolommen zoals op de afbeelding hieronder.

Stap 4 - Controle

De leerlingen zijn nu toegevoegd aan de klas. Controleer de lijst met gegevens.

► Tip

Wil je liever alle leerlingen in één keer toevoegen aan het platform (in plaats van per klas)? Exporteer dan één csv-bestand met alle leerlingen. Importeer dit bestand bij 'Leerlingen'. Dit vind je rechtsboven in je scherm, bij je voorletter. Vergeet vervolgens niet om de leerlingen nog toe te voegen aan de juiste klas. Navigeer daarvoor naar de klas en klik op 'Leerlingen'. Kies voor 'Leerlingen toevoegen' en vink de juiste leerling(en) aan in de lijst. Klik tot slot op 'toevoegen'.