Hur du använder Siktet

Mappning och användbar information kring hur detta fungerar

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

I många av våra artiklar så pratar vi om Mappning och Siktet. Detta är två viktiga och väldigt användbara funktioner för att kunna automatisera sitt flöde i Reda. Används detta flitigt och på ett korrekt sätt så slipper man en stor del av den manuella handpåläggningen.

Mappning

Mappning är som sagt viktigt för att automatisera flödet i Reda. Det gäller allt från att få in rätt leverantör och Typ på ett dokument till att automatiskt få in rätt användare i ett attestflöde. Detta då utan manuell handpåläggning.

Vi kommer visa hur siktet fungerar, vad som sker när man väljer ett alternativ som Reda presenterar eller när man skriver in ett värde manuellt i ett fält.

Siktet

Siktet är den lilla runda symbolen som dyker upp när du klickar i ett fält som du ska ändra på ett dokument.

Siktet går att använda i samtliga fält i fakturahuvudet som visas i bilden ovan. Det går även att använda siktet i fältet Resultatenhet och Projekt som ligger under konteringstabellen.

Klickar du på siktet så har du nu möjlighet att klicka på ett värde på själva dokumentet, för att då visa Reda att "här på denna platsen hittar du rätt datum", till exempel.

Värdet du väljer på fakturan kommer sedan att markeras i lila färg för att visa att det är du som användare som aktivt har valt att Reda ska använda sig av det värdet.

Här har vi mappat in fakturadatum och det markeras då i lila på fakturan.

Ibland får du upp olika alternativ att välja mellan när du har klickat på ett värde på dokumentet.

I vissa fall spelar det ingen roll vilket alternativ du väljer, men i exemplet i bilden ovan så ser vi att det ena alternativet är endast ett referensnummer. Som i detta fallet är vårt ordernummer. Det andra alternativet är textbaserat och tar då även med texten "Ordernummer" framför själva numret.

Välja ett alternativ i listan

Som du såg längre upp så kommer det även upp alternativ i en lista under fältet när man klickar i det.

De alternativen som visas i listan representerar de olika värden som Reda har hittat på dokumentet och genom att välja ett alternativ, kommer Reda ihåg det till nästa gång ett dokument kommer in från denna leverantören.

Skriva in informationen manuellt

Om du istället skulle skriva in informationen i fältet manuellt så kommer inte Reda att komma ihåg detta.

Det blir då enbart en helt vanlig text som du anger och inget som Reda kan identifiera.

Genom att använda siktet eller välja ett alternativ som presenteras i listan så lär du istället Reda vad du vill använda som exempelvis en referens.