E-faktura

Mappning och annat nyttigt att veta om e-faktura i Reda

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Ta emot e-faktura i Reda

För att ta emot e-faktura i Reda så måste du först och främst aktivera detta på företaget inne i Reda.

Gå till inställningar ⇒ Inhämtning

Längst ned på sidan så står det E-faktura/Peppol.

❗ Om ni redan har en aktiv e-fakturakoppling i ett annat system så måste ni först avaktivera detta där innan det går att aktivera i Reda.

När du är redo att aktivera så bockar du i rutan "Ja, jag vill aktivera E-faktura / Peppol direkt i Reda". Kontrollera sedan att ert organisationsnummer stämmer och klicka sedan på "Aktivera".

Har ni avaktiverat i ett annat system och sedan ska aktivera i Reda så kan det ibland ta en liten stund innan det går igenom. Då kan ni avvakta en stund och sedan prova igen.

Sen är allt klart! Vill ni meddela era leverantörer att ni nu tar emot e-faktura så ska ni säga att ni tar emot e-faktura via peppol och sedan anger ni 0007:organisationsnummer.

Vi erbjuder även en tjänst där vi kan hjälpa er att ta kontakt med leverantörerna och meddela att ni tar emot e-faktura. Läs mer om det här: Hjälp med onboarding av leverantörer!

Hur det funkar

För det första så skiljer sig en e-faktura på många sätt från en PDF-faktura.

En E-faktura kommer i formatet .xml vilket enbart är en fil med information som Reda tar emot och sedan använder för att skapa ett "dokument" som ni sedan kan se i Reda. Det är en översikt och sammanfattning egentligen av det som står i xml-filen.

Detta innebär att Reda får all information till sig i xml-filen och fyller därmed i informationen i fakturahuvudet (innehåll) på egen hand, utan att du som användare behöver "visa" Reda var i fakturan som den ska leta efter specifik information.

Mappning

Du kan fortfarande använda siktet för att peka på ett värde i fakturan ifall du skulle vilja det. I vanlig ordning klickar du i fältet som du vill ändra och sedan klickar på "siktet" för att kunna peka på ett värde i fakturan som Reda istället ska ange.

Dokumentet

Själva dokumentet innehåller en hel del information för er att ta del av. Detta är all den informationen som leverantören har skickat med i xml-filen.

När en E-faktura kommer in till Reda så kommer den att se ut såhär. Överst i dokumentet har ni Grundinformation och eventuella Anteckningar som leverantören har skickat med för att informera er om olika saker. Exempelvis extra information om en tjänst de har utfört eller liknande.

I mitten av dokumentet har ni huvudsakligen Artiklarna.

Klicka på pilen för att expandera en artikel. Då får ni all tillhörande information som leverantören har skickat med angående den artikeln.

Bläddra mellan flikarna (Parter, Referenser, Skatt & bokföring, Betalning) för att ta del av övrig information som kan vara intressant.

I foten av dokumentet har du i vanlig ordning leverantörens information inklusive betalningsuppgifter.

Funktioner och hjälpmedel

När det gäller funktionerna i Reda så fungerar detta på samma sätt i de flesta fallen. Men de finns vissa delar som skiljer sig.

Matcha projekt

När man använder E-faktura så kan man (precis som med en vanlig PDF-faktura) matcha projekt per automatik. Skillnaden är att det blir mer exakt när man använder sig av E-faktura. Du aktiverar denna funktionen genom att gå till inställningar ⇒ företag och sedan scrolla ned till Redainställningar och sedan Projekt.

💡 Läs mer om detta i vår hjälpartikel: Automatisk matchning av projekt

Artiklar

Om du har artiklar aktiverat i Reda så kommer dessa att matchas in per automatik på en E-faktura (Enbart för Fortnox).

💡 Läs mer om hur det fungerar i vår hjälpartikel: Artiklar

Radtolkning

Vill ni använda radtolkning på en e-faktura så går det hur bra som helst. Det man vinner på med att ha en e-faktura i kombination med radtolkning är att Reda per automatik plockar ut värdena. Allt du behöver göra är att välja ett konto och sedan klicka på den rad som du vill lägga till. Förutsättningarna är dock att det måste finnas ett artikelnummer.

💡 Läs mer om hur radtolkning fungerar i vår hjälpartikel: Radtolkning