Slik setter du opp din KID/OCR-avtale

For å fakturere med KID må du ha en OCR-avtale med din bank

Melodi Filiz avatar
Skrevet av Melodi Filiz
Oppdatert over en uke siden

Hva er KID og OCR

KID eller KID-nummer er en automatisk generert nummerserie som legges til på faktura. Nummeret brukes for å identifisere riktig kunde og betalingsformål.

OCR er navnet på metoden som leser KID-nummeret på fakturaen. OCR sørger for at en betalt faktura med KID-nummer automatisk registreres som innbetalt.

Hvorfor KID(OCR)?

Med en aktiv KID(OCR)-avtale vil innbetalinger i systemet automatisk bli oppdatert og du slipper å følge med i nettbanken på hvem/når/hvor mye som er betalt på hver faktura. Systemet henter OCR-filer automatisk fra Nets som medfører at du slipper å laste ned & opp OCR filer i systemet. Med KID/OCR vil man dermed kunne eliminere feil knyttet til registrering av innbetalinger. KID/OCR kan også bidra til at regnskapsføringen går fortere. Merk: Banker kan ta betalt for KID/OCR-avtaler.

Slik setter du opp KID/OCR-avtale

For at systemet skal kunne automatisk registrere faktura som innbetalt må du opprette en KID/OCR-avtale med banken din. Avtalen må være knyttet til kontonummeret som er lagt inn i systemet.

KID/OCR-avtalen du oppretter med banken må inneholde følgende (kopier ut og send til din kontakt i banken):

- Modulus: MOD10

- Antall siffer i KID (inkl kontrollsiffer): Minimum 6 siffer, 9 er anbefalt

- Mottak OCR-filer: via sftp

- Kundeenhet OCR-filer: 00228981 (Drifti AS)

- Vi anbefaler å ha "påkrevd KID" på innbetalinger
Merk! Det vil da ikke kunne gjøres innbetalinger til denne kontoen uten KID. Anbefaler derfor da å opprette en brukskonto i tillegg til OCR-kontoen og be om at innbetalinger som ikke inneholder KID skal gjøres til denne kontoen.

Slik setter du opp KID/OCR i systemet

Etter at du har mottatt overnevnt informasjon fra banken må du skrive inn modulus og antall siffer i systemet. Merk at dette stemme overens med KID/OCR-avtalen. Du setter opp KID/OCR ved å gå til Innstillinger i sidemenyen og velge Faktura.

Nede i høyre hjørne, huk av for Bruk Kid / OCR. Legg så inn korrekt modulus og antall siffer. Avslutt med å trykke på Lagre.

FAQ:

For hvilken periode mottar du innbetalinger?

Du vil motta innbetalinger automatisk i systemet innen to virkedager fra dagen Drifti AS er satt på kopi i KID/OCR-avtalen.

Hvordan kommer innbetalinger for hele året inn i systemet?

For at du skal få inn OCR-filer i systemet fra før Drifti ble lagt til som OCR-mottaker må Nets gjøre "uttak" fra en annen aktiv OCR-konto. Nets skal gjøre uttaket fra og med ønsket dato (eks. 01.01.2020) til (ikke til og med) første virkedag Drifti mottok OCR-filer. OCR-filene skal legges inn på Drifti sin SFTP-konto (00228981).

Merk: Banken din kan ta en kostnad for å gjøre uttak.