Funktioner
Dokument
Lägg till ny leverantör

Hur du lägger till en ny leverantör i Reda

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Hur lägger jag till en ny leverantör?

Här går vi igenom två olika sätt att lägga till nya leverantörer i Reda och hur du går till väga!

Skapa ny leverantör från dokumentöversikten

När det kommer in en ny faktura i Reda där leverantören inte finns inlagd så får du först en varning i Dokumentöversikten.

Okänd leverantör

Reda gör dig uppmärksam på att något fattas eller är nytt med dokumentet genom att lägga till en röd triangel jämte fakturanamnet.

Ny leverantör

När du klickar in på fakturan så visar Reda att "den här leverantören känner inte jag igen"!

⭐ Skulle det vara så att leverantören visst finns inlagd så är det bara till att klicka i fältet och skriva in namnet på leverantören. Sedan kommer Reda be dig att peka i fakturan var den ska läsa av att den tillhör den leverantören.

Men i detta fallet så finns ju inte leverantören inlagd i Reda. Klicka då på den blå texten för "Ny leverantör".

Skapa ny leverantör

När du har valt att skapa ny leverantör kommer du in till en ny sida där du får hjälpa Reda att identifiera korrekt värde i fakturan. På så vis lär du Reda vad den ska göra till nästa gång en faktura kommer in från samma leverantör.

Ange leverantörsnamn

Reda har läst in informationen på fakturan och har identifierat organisationsnumret. Resterande information måste du berätta för Reda vilket värde som är korrekt.

Börja skriva in leverantörens namn i fältet Namn. Reda kommer då att ge dig förslag som matchar text i fakturan för att identifiera korrekt värde.

Längre ned brukar Reda även ha hittat BG eller PG samt BIC och fyllt i även detta.

När du är klar klickar du på "Skapa" längst ned på sidan.

Har ni sedan fyllt i tillräckligt med information på leverantören så kan Reda på egen hand matcha detta mot informationen på fakturan. Då behöver ni inte följa beskrivningen i följande steg. Har Reda inte lyckats matcha leverantören mot den information som finns på fakturan så måste ni visa ett värde i fakturan som Reda ska använda för att applicera korrekt leverantör.

Då gör ni enligt följande:

Identifiera leverantör

När leverantören är skapad och Reda inte har lyckats matcha informationen mot fakturan så vill Reda att du markerar korrekt värde på fakturan för att nästa ska kunna kopplas till korrekt leverantör. Klicka på "Markera på fakturan".

Markera på fakturan

När du markerat ett värde i fakturan ser du det markerat i grönt. I detta exempel har vi markerat leverantörens namn nere i fakturafoten, vilket nu lyser med grön färg. Vi rekommenderar att ni alltid kopplar leverantören till ett unikt värde. Det kan vara ett organisationsnummer eller liknande som fungerar precis lika bra och egentligen bättre än själva namnet. Klicka sedan på Ok!

Det finns fall där Reda kommer att varna för att värdet som du har valt att koppla leverantören till inte är så värst bra. Till exempel om du skulle koppla en leverantör till ordet Faktura. Då kan det göra att Reda lägger till exempelvis Visma som leverantör på en faktura som egentligen kommer från Blombudet.

Varningsrutan som kommer komma upp ser ut ungefär såhär.

Sedan får du 2 val. Antingen klickar du på Avbryt och gör om din mappning. Eller så klickar du på Ja och kommer använda dig av den nuvarande mappningen. Vilket i detta fallet kommer göra att det finns risk att denna leverantören mappas in på fel faktura.

När du är klar så är det bara till att köra igång! Fortsätt att använda siktet för att peka på korrekt värde i fakturan så kommer Reda att läsa in det automatiskt nästa gång!

Läs mer om hur siktet fungerar i artikeln: Tolka faktura 👆

Importera leverantör från ekonomisystemet

Det andra alternativet är om du lägger till leverantören i leverantörsregistret i ditt ekonomisystem och sedan synkar mot Reda.

I detta exempel visar vi hur det fungerar om du använder Fortnox. Detta enbart för att skapa en övergripande bild av hur det fungerar när du importerar leverantörer.

Gå in i Leverantörsregistret i Fortnox och skapa ny leverantör.

Lägg till leverantör i Fortnox

När du har lagt till den nya leverantören går du tillbaka till Reda.

Hämta leverantör från ekonomisystemet

Gå in under Inställningar ⇒ Leverantörer och klicka på "Hämta" högst upp till höger för att importera leverantörer till Reda.

När hämtningen är slutförd får du upp ett meddelande från Reda: "Hämtning av leverantörer slutförd".

Lägg till importerad leverantör

Gå sedan till fakturan där leverantören inte fanns inlagd. Klicka i fältet Leverantör och börja skriva namnet på leverantören. Reda kommer då att ge förslag på den leverantör som du precis importerat från Fortnox.

När du sedan har valt leverantör så ska Reda ha hittat tillräckligt med information på fakturan så att du inte ska behöva markera ett värde för att visa.

Klart!