FAQ
Leverantörsfrågor
Reda har matchat fel leverantör?

Vad gör jag när Reda har matchat fakturan mot fel leverantör?

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Reda har matchat fel leverantör på en faktura

Vad ska du göra om Reda har matchat en faktura mot fel leverantör? Hur gör du för att det ska bli rätt nästa gång?

Viktigt att veta

Först och främst så har detta att göra med sannolikhet. Skulle ni ha mappat en leverantör till ett BG-nummer och detta tillhör exempelvis Fortnox Finans, så finns det stor chans att Reda matchar den leverantören på fler fakturor som använder sig utav Fortnox Finans. Tack vare att ni använt er av BG-nummer och då är det stor sannolikhet att det är den leverantören.

När du ska välja ett värde i fakturan att matcha mot leverantören så är det väldigt viktigt att detta värdet är alldeles unikt för just den leverantören. Som till exempel ett organisationsnummer eller momsreg.nummer. Vidare är det också viktigt att ni fyller i så mycket information som möjligt om leverantören.

När det kommer in en ny faktura så kommer Reda att tolka informationen på den fakturan och försöka matcha detta mot en befintlig leverantör i leverantörsregistret. Ju mer information ni skriver på leverantören desto större sannolikhet får Reda i sin tolkning att en faktura ska tillhöra den leverantören.

Mappa om leverantören

För att undvika att detta händer igen så rekommenderar vi att du mappar om den leverantören som har blivit felaktigt applicerad på fakturan. Det har sällan att göra med den leverantören som står på själva fakturan, utan det är den felaktiga som behöver fixas.

Börja med att ta bort leverantören från fältet Leverantör och byt till en helt annan leverantör (som också är fel). När Reda frågar om du vill "markera i fakturan" så klickar du på "inte nu".

Ta nu bort den leverantören också och börja sedan skriva namnet på korrekt leverantör och välj sedan denna i listan.

Om ni har angivit tillräckligt med information på leverantören så kommer Reda att känna av detta och inte be dig att göra något mer.

Du har nu skapat en ny mall för den leverantören samt uteslutit den mall som fanns tidigare (som var felaktig).

Skulle det inte finnas tillräckligt med information på leverantören så kan Reda komma att be dig välja ett värde i fakturan som ska matchas till den leverantören.

Var nu noga med vilket värde du väljer att matcha leverantören mot 👀

När du sedan har gjort din matchning så kan det bli så att Reda vill att du mappar upp resterande information igen. Men när du väl är klar och Reda har fått sina unika värden att matcha till den leverantören så kommer det att hamna rätt när nästa faktura kommer in!