Resultatenhet

Mappning och alias

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Funktionalitet

I många fall är det bra att ha med resultatenhet eller kostnadsställe som det även kallas. Med hjälp av mappning i Reda så kan du göra att detta automatiskt matchas på fakturan och det kommer att göra ert arbete enklare och mer effektivt.

Läs mer om mappning och tolkning av fakturor här: Tolka faktura 📝

Resultatenheter

Under Inställningar ⇒ Resultatenhet hittar du de enheter som blivit importerade från ekonomisystemet.

Kod och Namn är de värden som du väljer i ekonomisystemet och det som syns internt hos er. Alias är det värde som står på fakturan men som inte har samma benämning som ni önskar hos er.

💡 Exempel: Vår resultatenhet heter 123 - Kristianstad.

Fakturorna som kommer in och som ska tillhöra 123 har en helt annan benämning på själva fakturan, som kommer från leverantören. I detta fallet Västra Storgatan 11.

Då kan vi med hjälp av mappningen inne på fakturan välja Västra Storgatan 11 som ett alias till 123 - Kristianstad.

När det då kommer in fakturor från den leverantören där Västra Storgatan 11 finns med så kommer dessa att hamna på Resultatenhet 123 - Kristianstad.

Mappning

För att mappa upp värdet i fakturan som Reda ska tolka till Resultatenhet 123 - Kristianstad så klickar du i rutan för Resultatenhet som ligger under konteringstabellen.

Kontering - Resultatenhet

När du har klickat i rutan så får du fram en lista över de Resultatenheter som ni har tillgängliga på bolaget. Det finns även en symbol till höger i rutan som vi kallar "Siktet".

Klicka på siktet för att starta mappningen.

Sedan ska du markera ett värde i fakturan som ska mappas mot resultatenheten. I detta fallet vill vi mappa resultatenhet 123 mot Västra Storgatan 11 i fakturan. När du har klickat på rätt värde i fakturan lyser detta grönt enligt bilden ovan. Klicka sedan på den gröna bocken till höger om fältet för resultatenhet.

Du får sedan upp en dialog som säger att ni inte har gjort denna mappningen tidigare och ber dig att välja en resultatenhet att matcha texten mot. Klicka sedan på Spara.

Nu har du satt ett alias på resultatenhet 123 - Kristianstad! 🎉

Så när du nu går in och kollar under inställningar ⇒ Resultatenheter så ser du att 123 - Kristianstad har ett nytt alias som är Västra Storgatan 11.

Har detta blivit fel eller ändrats så kan du enkelt ta bort ett alias genom att klicka på krysset som visas jämte det värdet.

Du kan även manuellt lägga in ett alias på en resultatenhet genom att klicka i fältet där det står + Alias och skriva in värdet. Spara genom att trycka enter på ditt tangentbord.