Hantera dokument

Lathund för hur du hanterar ett dokument i Reda

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

I denna artikel går vi igenom all funktionalitet och visar hur det fungerar när du har ett dokument att hantera.

Hantera en faktura i Reda

När du först klickar in på ett dokument får du följande vy.

Om detta dokument är nytt i Reda och leverantören också är ny så kommer du först och främst att behöva lägga till leverantören i Reda (om du inte importerar den från ekonomisystemet). Sedan kommer Reda att be dig använda "siktet" för att visa var denna ska mappas på fakturan.

Du kan läsa mer om hur du lägger till en ny leverantör eller tolkar faktura i någon av våra hjälpartiklar:

Topp

I toppen ser du var i flödet fakturan befinner sig. I detta fallet är den under granskning och har ännu inte blivit skickad för attest.

Du har möjlighet att lägga till Taggar på dokumentet genom att använda +Tagg - knappen. Observera att du inte kan göra detta som vanlig användare.

Till höger har du knapparna ◁ Förra eller Nästa ▷ som du kan använda för att bläddra mellan dokumenten i listan.

Du har även en knapp för "Under utredning". Denna funktionen hänger ihop med taggarna och du läsa mer om hur det fungerar här: Under utredning

Innehåll

Innehåll visar den informationen som Reda kan hitta på fakturan. Du kan skriva in allt manuellt men för att Reda automatiskt ska hitta och tolka korrekt information på nästkommande faktura från denna leverantören så rekommenderar vi att du använder "Siktet" som vi nämnde ovan.

Knappen Tolka igen uppe till höger ger Reda möjlighet att tolka om fakturan. Detta kan vara användbart om du till exempel har fått in flera fakturor från samma leverantör, denna leverantör är ny och du har precis korrigerat den ena fakturan. För att slippa göra detta igen så kan du gå till nästa faktura och klicka på Tolka igen. Då kommer Reda känna av att du har lagt in ny information på fakturor från den leverantören och uppdatera fakturan med nytolkad information.

Alla rubrikerna Innehåll, Summa och Betalningsinformation går att "fälla in" så att det ser ut såhär:

Infälld information

Skulle det vara någon information som saknas eller som Reda tolkar som felaktig, kommer rubriken och fältet att visas i en röd färg för att uppmärksamma dig på detta.

I detta fallet anser Reda att det inte är ett giltigt OCR-nummer. Detta är inget som förhindrar att man ska kunna skicka in fakturan. Reda vill bara göra dig uppmärksam på detta men det går så klart bra att skicka in fakturan ändå.

Du har dock valet att ändra från OCR till Meddelande för att undvika att Reda varnar för att det inte är ett giltigt OCR. Reda kommer sedan att komma ihåg detta val till nästa faktura om du vill det.

Vill du spara ändringen till nästa gång klickar du på "Ja".

Summa

Här tar Reda värdet från Exklusive moms, Moms och Öresutjämning för att räkna ut Totalen. Om du av någon anledning inte vill ha momsen inräknad på denna fakturan så kan du ta bort värdet i rutan för Moms. Men då får du hjälpa Reda på traven genom att på egen hand skriva in rätt summa då den redan är uträknad tillsammans med momsen.

Bilagor

Här kan du se de bilagor som tillhör dokumentet. Det kan exempelvis vara bilagor som har kommit med en e-faktura eller att du på egen hand laddar upp dokument som bilagor. Du kan även koppla befintliga dokument i Reda till varandra.

⭐ Vill du läsa mer om bilagor så kan du göra det i vår hjälpartikel!

Dokumentlogg

I dokumentloggen ser du allt som har hänt med dokumentet.

⭐ Läs mer om dokumentloggen här: Dokumentloggen

Kontering

Längre ned hittar du konteringen. Här har du möjlighet att lägga till konteringsmallar, förvalt konto för leverantören, periodisera och annat användbart!

För att periodisera fakturan klickar du på knappen Periodisera uppe till höger.

Har du aktiverat Reda Mera så kommer du även ha tillgång till Radtolkning.

⭐ I artikeln Radtolkning kan du läsa mer om hur det fungerar.

⭐ I artikeln Kontera faktura hittar du all information om hur det fungerar när du ska kontera samt användbara funktioner som är nödvändiga att känna till.

Attest

Du har möjlighet att skicka dina dokument på attest genom att skicka till enskilda personer eller använda dig av attestflöden.

⭐ Allt som är värt att veta angående attest hittar du här: Attestera faktura

⭐ Det finns även en tilläggstjänst som vi kallar Radattest!

Ta bort

Allra längst ned på sidan hittar du knappen Ta bort. Klickar du här kommer du att få frågan en gång till från Reda om du verkligen önskar att ta bort dokumentet.

❗ Observera att om du tar bort dokumentet så är det helt borta från Reda. Det går inte att hitta i arkivet eller på annan plats.

Dokumentet

Högst upp ser du antalet sidor och kan bläddra mellan dessa genom att klicka på pil höger och pil vänster.

Till höger har du plus och minus för att kunna zooma in och ut.

Skrivaren är till för att kunna skriva ut dokumentet.

Pilen klickar du på för att ladda ned dokumentet.

Den nedersta pilen eller "pappersflygplanet" är till för att skicka fakturan till leverantören via mail, tillsammans med en fråga eller invändning.

Läs mer om detta i vår hjälpartikel: Skicka e-post via ett dokument

Längst ned till höger på sidan hittar du en pratbubbla och denna klickar du på för att chatta med vår support!