Företagsinställningar

Vi går igenom de olika inställningar som finns tillgängliga i Reda

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

På ditt företag i Reda så finns lite olika inställningar tillgängliga. De flesta inställningarna är samma för alla integrationer men kan variera lite beroende på vilken integration ni har så vi kommer att gå igenom de olika i denna artikel!

Företagsinställningar

Vi börjar uppifrån och ned helt enkelt!

Uppgifter

Om företaget tillhör en byrå så kommer detta att stå överst här, som i detta exempel: Företaget hanteras av Linneas Byrå.

Därefter finns företagets namn och organisationsnummer som man även kan ändra ifall det har blivit fel eller om företaget helt enkelt bytt namn.

Företagsinformation

En typ av meddelande/info som man vill att alla administratörer på företaget ska ta del av och det kan se ut enligt följande:

När en administratör sedan loggar in så kommer det att komma upp en dialogruta med den informationen som du precis lagt till.

Genom att bocka i rutan "Visa inte igen (förrän ny information)" så kommer dialogrutan inte att visas igen förrän ny information tillkommit.

Ansvariga användare

Här kan man ange om det är en specifik person på företaget eller byrån som ska vara huvudansvarig för företaget.

Är du ansvarig för ett företag i Reda så kan du se det ute i menyn om du klickar på "Huset". Det kommer då att finnas en egen rubrik där det står "Ansvarig för".

Konto

Här finns det möjlighet att ändra era standardkonton om så önskas. Standardkonton är de som kommer att finnas i exempelvis konteringsmallarna.

Redainställningar

Generellt

Mall vid byggmoms

Här kan du ange vilken konteringsmall som ska appliceras när ni ska använda byggmoms.

Standardsortering i dokumentlistorna

Med denna inställning kan du välja hur dokumenten ska visas i dokumentlistan. Det vanligaste är att den senast inlästa fakturan ligger övers och sorteras i fallande ordning. Alltså att den nyaste fakturan ligger överst.

Projekt

Matcha projekt med innehåll på dokument

Bocka i denna rutan om du vill att Reda automatiskt ska lägga till projekt på fakturorna. Detta innebär att Reda kommer lägga till ett projekt automatiskt om det finns ett värde i fakturan som matchar projektet.

Denna inställning är väldigt effektiv när man använder sig av e-faktura. Där finns projektet specificerat i filen som Reda tar emot och får då en mer exakt matchning av dina projekt.

Matcha inköpsorderreferens mot projekt sen er referens i peppoldokument

Tar du emot fakturor via e-faktura så kan denna inställning komma till användning och är fungerar precis som rubriken säger!

💡Läs mer om inställningar för Projekt här: Automatisk matchning av projekt

Skicka in

Sök i Fortnox leverantörsfakturaregister efter dubblett - Endast Fortnox (såklart..)

Denna inställning rekommenderar vi alltid att du har aktiverad. Med denna aktiverad så kommer Reda alltid att varna om den känner av att det redan finns en faktura i Fortnox med samma leverantör, fakturanummer och kostnad. Denna varning kommer att komma upp när du försöker skicka in en faktura som redan finns i Fortnox.

Vill du skicka in fakturan ändå så får du göra detta manuellt genom att skicka in fakturan och acceptera den dialogruta som informerar om dubbletten.

Tillåt inte skicka in eller skicka till arkiv om projekt- eller resultatenhetsinställningar krockar

Under Inställningar ⇒ Konton kan du klicka in på dina konton och kontrollera om det är tillåtet eller ej att ha projekt/resultatenhet på kontot. Det går även att ange om det ska krävas att detta anges på ett konto.

Använder du Fortnox så måste detta anges i Fortnox.

Har du i Fortnox angivit på ett konto att det ska krävas projekt och/eller resultatenhet och du aktiverar denna inställningen så kommer Reda att varna och det kommer inte vara möjligt att skicka in fakturan förrän konteringen kompletteras.

Skicka in till BL

När man har integrerat ett företag mot BL så ser dessa inställningarna lite annorlunda ut.

Aktivera attest vid inskick till BL Administration

Med denna inställning kommer ett attestflöde att aktiveras när ett dokument skickas från Reda till BL Administration.

Varna för dubbletter vid inskick till BL Administration

Vi rekommenderar alltid att man har denna aktiverad. Skulle det redan finnas en faktura i BL med samma leverantör, fakturanummer och summa så kommer Reda att varna om detta när en dubblett skickas in. Faktura kommer då att stoppas. Vill du skicka in fakturan ändå så får du göra detta manuellt genom att skicka in fakturan och acceptera den dialogruta som informerar om dubbletten.

Verifikationsserie för leverantörsfakturor

Här kan du ändra verifikationsserie för leverantörsfakturorna som kommer in till BL. Gör du ingen ändring så kommer den att vara L enligt standardinställningarna.

Skicka in till Visma.net

När man ska skicka in till Visma.net så finns där endast en inställning.

Här kan du välja om momssumman endast ska skickas in som konteringsrad till Visma.net.

Betalstatus - Endast Fortnox

Om du använder Fortnox som ekonomisystem så har du möjlighet att visa betalstatus på de dokument som är inskickade. Alltså de som ligger i arkivet. Denna inställning gäller de dokument som skickas in från och med nu.

I arkivet så ska du först aktivera att du vill se kolumnen "Betalstatus" och när du sedan börjar skicka in dokument till Fortnox så kommer du efter hand att kunna se betalstatusen för dessa.

Skickar du in dokument med en gång och sedan betalar dessa så kommer du kunna se betalstatusen nästa dag, efter att reda har synkroniserat på nytt. Vill du se betalstatusen med en gång går du till inställningar ⇒ integration och klickar på "Hämta" jämte "Betalstatus".

Artiklar - Endast Fortnox

För att ha möjligheten att använda artiklar i Reda så ska du aktivera en eller flera av dessa inställningar.

Använd artiklar i Reda

Först och främst ska du aktivera denna inställning för att ens ha möjlighet att använda artiklar i Reda.

Läs in artiklar på alla leverantörer via E-faktura

Om du vill att artiklar automatiskt ska läggas till i konteringen så aktiverar du denna inställning. Observera att det enbart går att få in artiklarna per automatik på e-fakturor.

Tillåt omatchade artiklar vid inskick

Har Reda hittat artiklar i fakturan men att dessa artiklar inte finns inlagda i Fortnox så kommer de att få en gul/röd färg och Reda kommer påpeka att det finns artiklar som inte är matchade.

Om du tillåter att Reda skickar in omatchade artiklar så kommer färgen att vara gul.

Om du inte tillåter omatchade artiklar så kommer färgen att vara röd.

Standardkonto för inköp av artiklar

Det måste alltid finnas ett standardkonto angivet för att Reda ska ha möjlighet att lägga till och matcha artiklar. Annars kan inte Reda lägga till artiklarna i konteringen.

Påminnelse

Sist men inte minst har vi påminnelsefunktionen samt den viktiga spara-knappen!

Påminnelse gäller vilka dagar som användare i Reda ska ta emot ett mail som informerar att det finns dokument att attestera.

Spara!

Glöm inte att klicka på Spara när du är klar med dina inställningar!