Snelle start voor admins
Leren
Het toevoegen van activiteiten aan de bibliotheek

In dit artikel laten we je zien hoe je eenvoudig verschillende soorten activiteiten kunt toevoegen aan en bewerken in de bibliotheek.

Paul Kuijf avatar
Geschreven door Paul Kuijf
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Dit artikel is wellicht ook interessant voor jou:

Activiteiten in de bibliotheek

In de bibliotheek kun je door verschillende activiteiten heen bladeren en filteren op relevante activiteiten en leerpaden die je zou willen toevoegen aan jouw ontwikkelplan. Door verschillende filters toe te voegen kun je eenvoudiger leeractiviteiten vinden. Om filters zoals type content, relevante skills, rolprofielen en categorieën toe te passen klik je op 'toon filters'.

Nieuwe activiteit toevoegen

Naast het aanbod van onder andere artikelen, video's en boeken dat Learned standaard beschikbaar stelt, is het ook mogelijk om eigen content toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijfstrainingen of handboeken. Omdat een stuk content altijd als activiteit binnen Learned wordt uitgevoerd, refereren wij binnen het platform vaak aan de term 'activiteiten'.

Om een nieuwe activiteit toe te voegen aan de bibliotheek ga je naar Ontwikkeling > Onboard & Learn > All > Nieuwe aanmaken > Kies voor activiteit.

Invullen van de informatievelden

Bij het toevoegen van een nieuwe activiteit krijg je verschillende invulvelden. Doorloop de volgende invulvelden:

1. Naam: hoe de activiteit heet.

2. Content type: geeft aan wat voor activiteit het is.

3. Link naar: waar medewerkers de activiteit kunnen vinden. Dit veld is verplicht in te vullen voor de volgende content types: video, artikel, podcast en webinar. Let goed op spaties en typfouten bij het invoeren van de URL, deze wordt namelijk gevalideerd.

4. Upload afbeelding: upload een passende afbeelding of stockfoto die in de tegel van de activiteit zichtbaar is.

5. Beschrijving: in dit tekstveld kun je vanuit de organisatie meer uitleg geven over de activiteit, of bijvoorbeeld enkele vragen als opdracht toevoegen. Deze beschrijving is zichtbaar voor de medewerkers bij het uitvoeren van de activiteit en op basis hiervan kunnen zij notities maken.

6. Bijlagen: in het geopende venster heb je de optie om een bestand te uploaden. Denk bijvoorbeeld aan een PDF instructiehandleiding.

7. Relevante skills: koppel relevante skills of competentie die worden getraind door deze leeractiviteit. Door leeractiviteiten aan skills te koppelen wordt het gemakkelijker om leeractiviteiten te kunnen koppelen aan rolprofielen in de organisatie.

8. Categorieën: voeg categorieën toe aan de activiteit om overzicht te behouden in de bibliotheek. Door het toevoegen van categorieën kan de activiteit makkelijker worden teruggevonden.

9. Voortgangsmeting: geef aan hoe je de voortgang van de activiteit wilt meten. In het geval dat je de activiteit in een keer wilt afronden, kies je voor 'afgerond of niet afgerond'. In het geval dat de activiteit meerdere hoofdstukken of etappes bevat, is het meten in percentages misschien de betere optie.

10. Instellingen: kies of je de leeractiviteit beschikbaar wilt maken voor alle gebruikers in de bibliotheek.

Bewerken, dupliceren en verwijderen van activiteiten

Nadat je een activiteit hebt aangemaakt kun je deze terugvinden in de bibliotheek. Je krijgt automatisch bewerkingsrechten voor jouw aangemaakte activiteiten. Dit zorgt ervoor dat je de activiteit kunt bewerken, dupliceren, verwijderen en andere bewerkers kunt toevoegen.

Bewerken van activiteiten

Er zijn meerdere manieren om een activiteit te kunnen bewerken:

• Door de activiteit te openen en rechtsboven op 'bewerken' te klikken (zie afbeelding hieronder).

• Door de drie kleine bolletjes rechts achter de activiteit te klikken en vervolgens 'bewerken' te selecteren.

Vervolgens kom je in dezelfde flow terecht als bij het aanmaken van de activiteit, alleen zijn er ditmaal velden ingevuld.

Dupliceren

Je hebt de mogelijkheid om activiteiten te dupliceren. Gebruik dit bijvoorbeeld als je meerdere soortgelijke activiteiten wilt toevoegen aan de bibliotheek en pas het kopie aan. Open de activiteit en klik rechtsboven op 'dupliceer'.

Bewerker toevoegen

Wil je dat anderen de activiteit kunnen aanpassen? Voeg dan bewerkers toe aan een activiteit. Je kunt iedereen uit de organisatie toevoegen als bewerker. Open hiervoor de activiteit en druk rechtsboven op 'bewerkers'.

Verwijderen van activiteiten

Je kunt activiteiten verwijderen aan de hand van de volgende stappen:

Selecteer de activiteit(en) die je wilt verwijderen door op de vakjes links voor de naam van de activiteit te klikken. Je kunt ervoor kiezen om meerdere activiteiten te selecteren.

Klik op verwijder rechts in de blauwe balk om de activiteiten te verwijderen.

Let op: Je kunt alleen activiteiten bewerken of verwijderen waar je bewerkingsrechten van hebt.

Activiteiten toevoegen aan jouw plan en/of doel

Toevoegen aan jouw plan

Jouw plan bevat een overzicht van alle leerpaden en activiteiten die aan jou zijn toegewezen. Om zelf activiteiten aan jouw plan toe te voegen, gebruik een van de onderstaande opties:

• Open de activiteit en klik vervolgens op de grote knop met 'voeg toe aan plan'.

• Klik op de drie bolletjes rechts van de activiteit en kies er vervolgens voor kiezen om de activiteit toe te voegen aan het plan.

Let op: Kies je voor een kaartweergave van de bibliotheek dan heb je rechtsonder bij de activiteit de mogelijkheid om deze direct toe te voegen aan het ontwikkelplan.

Eenmaal toegevoegd krijg je de melding dat de activiteit succesvol is toegevoegd aan het plan en biedt het systeem je de mogelijkheid om de activiteit te gaan koppen aan een doel. Hoe dit werkt wordt hieronder verder toegelicht.

Koppelen aan een doel

Ook heb je de mogelijkheid om een leeractiviteit te koppelen aan een leerdoel in het Learned platform. Het koppelen van een activiteit aan een doel zorgt ervoor dat:

• Het overzichtelijk wordt in de leeractiviteit aan welk(e) doel(en) deze bijdraagt.

• Je de voortgang van jouw leeractiviteit kunt terugvinden en updaten vanuit het bijbehorende leerdoel.

Het koppelen van een activiteit aan een doel doe je volgens een van de onderstaande mogelijkheden:

Optie 1: Direct nadat je een activiteit hebt toegevoegd aan jouw ontwikkelplan wordt er door het systeem gevraagd of je de activiteit ook wilt koppelen aan een doel. Klik op 'ja, koppel aan doel'. Kies het doel waaraan je de activiteit wit toevoegen. Klik als laatste stap op de grote knop 'voeg toe aan doel' rechtsonder in het scherm.

Optie 2: Op een later moment. Hiervoor open je de activiteit en druk je op de grote knop rechts in beeld 'koppel aan doel'. Kies vervolgens weer het doel waaraan je de activiteit wilt koppelen en druk op de knop 'voeg toe aan doel'.

Let op: Je kunt een leeractiviteit alleen koppelen aan een leerdoel.

Het ontkoppelen van het doel kan eenvoudig op de volgende manier: Open je activiteit in het ontwikkelplan in de learning module. Klik rechtsboven op het min (-) teken bij de gekoppelde doelen die je wilt ontkoppelen.

Extra opties voor coach

• Toekennen van activiteiten aan medewerkers uit jouw team:
    Open de activiteit > Ga naar deelnemers > Voeg deelnemers toe en kies medewerkers uit jouw team. Het toewijzen van een activiteit aan een medewerker zorgt ervoor dat de activiteit verschijnt in het (ontwikkel)plan van de betreffende medewerker(s).

• Voortgang van de activiteiten bekijken:
    Open hiervoor de activiteit en klik op deelnemers om te zien hoeveel deelnemers er uit jouw team gekoppeld zijn aan deze activiteit en wat hun voortgang is.

• Notificaties voor afronden medewerkers uit team:
    Je krijgt als coach een melding wanneer een medewerker uit jouw team een activiteit heeft afgerond. Zie hiervoor het icoon van een belletje boven jouw profielfoto in Learned.

Extra opties Admin

• Aanmaken van nieuwe categorieën waar activiteiten aan toegevoegd kunnen worden.

• Als Admin heb je standaard bewerkingsrechten voor alle activiteiten in de bibliotheek. Zo kun je alle activiteiten dupliceren, bewerken of verwijderen binnen de organisatie.

• Toekennen van activiteiten aan medewerkers binnen de organisatie:

Als admin kan je activiteiten uit de bibliotheek toekennen aan medewerkers binnen de organisatie.

• Voortgang van de activiteiten bekijken:

Open hiervoor de activiteit en klik op deelnemers om te zien hoeveel deelnemers er binnen de organisatie gekoppeld zijn aan deze activiteit en wat hun voortgang is.

Let op: bij het verwijderen van een activiteit uit de bibliotheek gaat mogelijke voortgang van de medewerkers verloren. Is de activiteit ook gekoppeld aan een leerpad? Dan wordt de activiteit hier ook uit verwijderd.