Het opstellen van leerpaden

In dit artikel laten we je zien hoe je een leerpad kunt opstellen.

Paul Kuijf avatar
Geschreven door Paul Kuijf
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Dit is wellicht ook interessant voor jou:

Om de ontwikkeling van skills op een gestructureerde wijze vorm te geven kun je met Learned aan de slag met leerpaden. Met een leerpad kun je:

• Relevante leermiddelen bundelen in 1 module die je medewerkers kunnen volgen. Denk aan cursussen, video's en artikelen.

• Binnen deze module kun je verschillende secties aanbrengen. Bijvoorbeeld voor de verschillende onderdelen van een traineeship. Denk aan verschillende periodes in tijd, of juist verschillende thema's gerelateerd aan de leermiddelen.

• Gehele groepen medewerkers in 1 keer toewijzen en eenvoudig het overzicht bewaren op de voortgang per individuele medewerker of per activiteit. Denk aan verschillende teams, afdelingen, groepen trainees, of medewerkers met hetzelfde rolprofiel.

Leerpaden in de bibliotheek

In de bibliotheek kun je door verschillende activiteiten en leerpaden heen bladeren. In de kolom 'Type' zie je of het om een leerpad of activiteit gaat. Zie je iets wat je graag zou willen volgen, kun je dit toevoegen aan jouw eigen (ontwikkel)plan. Door te filteren op de leerpaden, zie je welke leerpaden er voor jou beschikbaar zijn binnen de organisatie en die je ook aan jouw eigen plan kunt toevoegen. Om filters toe te passen klik je op 'Toon filters'.

Een leerpad maken

Wanneer je een leerpad wilt maken, ga je naar Leren in de menubalk. Je opent jouw eigen ontwikkelplan. In dit overzicht zie je welke activiteiten en leerpaden al aan jouw ontwikkelplan zijn toegevoegd. Bekijk de bibliotheek en klik op 'Nieuwe aanmaken' rechtsboven. Kies vervolgens voor Leerpad.

Stap 1. Leerpad instellen

Begin met een passende naam, omschrijving en een afbeelding. Kies ervoor of je het leerpad beschikbaar wilt maken voor de hele organisatie, of dat je het leerpad alleen aan specifieke gebruikers kunt toewijzen.

Stap 2. Voeg secties en leermiddelen toe

Je kunt 1 of meerdere secties aanmaken. Per sectie kun je leermiddelen uit de bibliotheek toevoegen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een custom activiteit te maken. Let op: Custom activiteiten zijn alleen zichtbaar in het leerpad en komen niet terug in de bibliotheek. Je kunt de volgorde van de leermiddelen in de sectie aanpassen, maar ook gehele secties met drag & drop verplaatsen. Daarnaast kun je per activiteit aangeven op deze verplicht is om af te ronden. Indien verplicht kunnen deelnemers niet naar de volgende sectie als deze activiteit nog niet is afgerond.

Bewerken, dupliceren en verwijderen van leerpaden

Nadat je een leerpad hebt aangemaakt kun je deze terugvinden in de bibliotheek. Je krijgt automatisch bewerkingsrechten voor jouw aangemaakte leerpaden. Dit zorgt ervoor dat je de activiteit kunt bewerken, dupliceren, verwijderen en andere bewerkers kunt toevoegen.

Bewerken van leerpaden

Als je bewerkingsrechten hebt voor het leerpad, zijn er meerdere manieren om een leerpad te kunnen bewerken:

• Door het leerpad te openen en rechtsboven op 'bewerken' te klikken

• Door de drie kleine bolletjes rechts achter het leerpad te klikken en vervolgens 'bewerken' te selecteren.

Vervolgens kom je in dezelfde flow terecht als bij het aanmaken van het leerpad, alleen zijn er ditmaal velden ingevuld.

Dupliceren

Als je bewerkingsrechten hebt voor het leerpad, heb je de mogelijkheid om leerpaden te dupliceren. Het leerpad dupliceren kun je op twee manieren doen:

• Door het leerpad te openen en rechtsboven op 'dupliceren' te klikken

• Door de drie kleine bolletjes rechts achter het leerpad te klikken en vervolgens 'dupliceren' te selecteren.

Gebruik het dupliceren bijvoorbeeld als je meerdere soortgelijke leerpaden wilt toevoegen aan de bibliotheek en pas het kopie aan. Wanneer je een leerpad dupliceert, zal de kopie altijd als concept in de bibliotheek verschijnen:

Bewerker toevoegen

Wil je dat anderen het leerpad kunnen aanpassen wat je hebt aangemaakt? Voeg dan bewerkers toe aan het leerpad. Je kunt iedereen uit de organisatie toevoegen als bewerker.

Je hebt ook de mogelijkheid om jezelf als bewerker van het leerpad te verwijderen. Dit doe je ook door op 'Bewerkers' rechtsboven te klikken. Wanneer je jezelf als bewerker verwijdert betekent dit dat jij het leerpad niet meer kunt bewerken en/of dupliceren en dat je geen andere bewerkers meer kunt toevoegen.

Verwijderen van leerpaden

Wanneer je een leerpad hebt aangemaakt, heb je ook de mogelijkheid om het leerpad te verwijderen. Je kunt leerpaden verwijderen aan de hand van de volgende stappen:

• Selecteer het leerpad die je wilt verwijderen door op het vakje links voor de naam van het leerpad te klikken. Je kunt ervoor kiezen om meerdere leerpaden en activiteiten te selecteren.

• Klik op verwijder rechts in de blauwe balk om het leerpad te verwijderen.

Let op: Je kunt alleen leerpaden bewerken of verwijderen waar je bewerkingsrechten van hebt.

Let op: Wanneer je een leerpad verwijdert, dan verwijder je het leerpad niet alleen uit de bibliotheek, maar verdwijnt het leerpad ook bij alle gebruikers die het leerpad hadden toegevoegd aan hun ontwikkelplan.

Het toevoegen van een leerpad aan je ontwikkelplan

Als je een leerpad hebt gevonden die je interessant vind om te volgen, kun je het leerpad op de volgende manieren toevoegen aan je ontwikkelplan:

• Door het leerpad te openen en rechtsboven op 'Voeg toe aan plan' te klikken

• Door de drie kleine bolletjes rechts achter het leerpad te klikken en vervolgens 'Voeg toe aan plan' te selecteren.

Wanneer je het leerpad aan je ontwikkelplan hebt toegevoegd, kun je vervolgens aan de slag met de activiteiten in het leerpad. Vanuit het leerpad kan je de activiteiten updaten. Aan de linkerkant zie je de verschillende secties en activiteiten uit het leerpad. Heb je activiteiten afgerond? Dan zie je dat ook terug in de voortgangsbalk aan de linkerkant.

Extra opties voor Coach

• Toekennen van leerpaden aan medewerkers uit jouw team:

Als Coach kun je de leerpaden uit de bibliotheek toewijzen aan jouw teamleden. Open hiervoor het leerpad en klik op 'Deelnemers' rechtsboven. Selecteer vervolgens jouw teamlid/leden die met het leerpad aan de slag gaan.

• Voortgang van de leerpaden van jouw teamleden bekijken:

Open het leerpad en klik op 'Deelnemers'. Je ziet in dit overzicht jouw teamleden en ziet hier ook wat de voortgang is van jouw teamleden binnen het leerpad.

Extra opties voor Admin

• Als Admin heb je standaard bewerkingsrechten voor alle leerpaden in de bibliotheek. Zo kun je alle leerpaden bewerken, dupliceren of verwijderen binnen de organisatie.

• Toekennen van leerpaden aan medewerkers binnen de organisatie:

Als Admin kun je de leerpaden uit de bibliotheek toewijzen aan iedereen binnen de organisatie. Open hiervoor het leerpad en klik op 'Deelnemers' rechtsboven.

• Voortgang van de leerpaden bekijken:

Ook kun je als Admin de voortgang van de leerpaden bekijken. Open hiervoor het leerpad en klik op 'Deelnemers' rechtsboven. Je ziet hier hoeveel mensen aan het leerpad werken, en wat de gemiddelde voortgang is.