Snelle start voor medewerkers
Overig
Het werken met Multi-Factor Authentication

In dit artikel laten we zien wat Multi-Factor Authentication is en hoe je het kunt (de)activeren.

Paul Kuijf avatar
Geschreven door Paul Kuijf
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat is Multi-Factor Authentication?

Naast dat je in Learned kunt inloggen met je e-mailadres en wachtwoord, of bijvoorbeeld met 1 van de opties voor Single Sign-on, kun je jouw Learned account extra beveiligen met Multi-Factor Authentication (MFA). Deze 2-stapsverificatie zorgt ervoor dat je bij het inloggen in Learned een 6-cijferige code krijgt toegestuurd naar een applicatie op je telefoon die je vervolgens moet invullen op het inlogscherm van Learned. Aangezien deze 6-cijferige slechts voor een bepaalde duur geldig is en ook echt uniek naar jouw telefoon wordt gestuurd, biedt MFA een extra veilige manier van inloggen.

Hoe stel je Multi-Factor Authentication in?

Er zijn 2 manieren om MFA te activeren in je Learned account:

1. De MFA kan verplicht worden gemaakt voor jou en al je collega's door de Admin van het account.

2. De MFA kun je zelf activeren in de persoonlijke instellingen van je account.

Het instellen van een verplichte MFA inlog als Admin

Wil je als Admin het gebruik van MFA verplicht maken voor alle medewerkers binnen de organisatie? Ga dan via je profielfoto linksonder naar Bedrijfsinstellingen. Scroll vervolgens door naar de sectie Multi-factor authenticatie. Let op: Nadat je deze optie activeert moeten al je collega's verplicht middels MFA inloggen. Het is dus belangrijk om je collega's op voorhand op de hoogte te stellen van deze nieuwe wijze van inloggen.

Zelf de MFA instellen in je persoonlijke instellingen

Indien de Admin het gebruik van de MFA niet verplicht heeft gemaakt, maar je hier dus wel gebruik van wil maken, kun je deze optie dus altijd zelf activeren in de persoonlijke instellingen van je account. Klik hiervoor op je profielfoto linksonder het scherm en ga naar Instellingen. Let op: zodra je deze optie aanklikt is de MFA direct actief.

Het inloggen met Multi-Factor Authentication

Nadat de Admin de optie voor MFA heeft geselecteerd moet je bij de volgende keer inloggen in Learned de MFA configureren op je telefoon. Als je zelf de MFA activeert krijg je in een pop-up de vraag of je dit direct wil doen door opnieuw in te loggen, of dat je dit bij de volgende keer inloggen wil doen.

We raden je aan om meteen uit te loggen en de MFA te configureren. Je komt op het Learned inlogscherm uit en je zult zien dat wanneer je probeert in te loggen dat je op het volgende scherm uitkomt:

Het idee is dat je met een zogenoemde Authenticator app op je telefoon de QR code scant. De meestgebruikte apps zijn van Google en van Microsoft en deze zijn beide op iOS en Android beschikbaar:

Nadat je op de app op je telefoon de QR code hebt gescand krijg je een tijdelijke en unieke 6-cijferige code te zien. Deze moet je invoeren op het inlogscherm in Learned. Vervolgens ben je succesvol ingelogd.

Hoe deactiveer je Multi-Factor Authentication?

Heb je (wellicht per ongeluk) de MFA geactiveerd in je eigen account en wil je hier liever toch geen gebruik van maken? Volg dan eenmalig de stappen uit de voorgaande sectie om de MFA te configureren en in te loggen. Nadat je bent ingelogd kun je naar de persoonlijke instellingen van je account om de MFA weer te deactiveren. Let op: Indien de MFA door de Admin als verplichte login methode is ingesteld kun jij deze optie niet zelf deactiveren.

Hoe deactiveert de Admin de MFA voor je?

Indien jij MFA hebt geactiveerd en niet kunt inloggen, dan kan de Admin altijd jouw MFA resetten. De Admin kan via de profielfoto linksonder naar Leden. Admin klikt rechts in beeld naast jouw naam op de knop met de 3 bolletjes om de MFA te resetten.

❗️Let op: Het resetten van je MFA zorgt ervoor dat je MFA weer opnieuw kunt instellen. Het betekent niet dat MFA voor jouw account is uitgeschakeld. Wil je jouw MFA uitschakelen? Log dan eenmalig in met MFA, ga naar jouw persoonlijke instellingen via jouw profielfoto en deactiveer MFA.