Snelle start voor admins
Surveys
Het aanmaken van een survey template

In dit artikel laten we zien je hoe een survey template kunt aanmaken.

Iris van den Bos avatar
Geschreven door Iris van den Bos
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De volgende artikelen zijn wellicht ook interessant voor jou:

Survey templates

Survey thema's vormen de basis voor de templates. Wanneer de thema's gereed zijn, kun je een survey template gaan creëren. Het aanmaken van een survey template doe je onder de tab Templates. Dit is ook gelijk jouw overzichtspagina met alle templates die je hebt gemaakt voor eerder verstuurde surveys. Een template kun je zowel voor een traditionele survey als voor een pulse survey gebruiken.

Het aanmaken van een survey template

Wanneer je een template wilt maken, klik je op de knop 'Nieuwe aanmaken'. Je komt vervolgens in een focus modus terecht waar je het template kunt aanmaken.

Bij een template kun je voor meerdere talen kiezen. Je selecteert de talen waar je het template in wilt maken door op de vlaggetjes boven in het scherm te klikken. Naast dat je meerdere talen kunt selecteren, heb je bij het aanmaken van een template ook de mogelijkheid om een voorbeeld van het template te zien. Ook kun je een template verwijderen, bewaren als concept, of publiceren. Daarnaast is er ook een autosave ingebouwd die direct werkt. Wanneer je dus bezig bent met een template en deze (per ongeluk) weg klikt, is hetgeen wat je al op papier had staan bewaard als concept en kun je gewoon weer verder waar je gebleven was.

Let op: Pas wanneer een template is gepubliceerd, is het beschikbaar om te gebruiken voor een survey.

Het aanmaken van een template is opgedeeld in drie stappen. In stap één ga je het template een naam en een introductie voor de deelnemers meegeven.

Wanneer je naar stap twee gaat, ga je de vragen toevoegen. Je kunt zowel een nieuwe vraag direct aan het template toevoegen als vragen importeren.

Let op: Bij het aanmaken van een nieuwe vraag vanuit het template, zul je de vraag altijd verplicht moeten koppelen aan een thema. Dit is vanwege de rapportage. Thema's zijn de basis van de rapportage. Als een vraag geen thema zou hebben, zal de vraag dus ook niet in de rapportage terugkomen.

Bij het importeren van vragen aan het template, zul je de verschillende thema's zien verschijnen. Je hebt de mogelijkheid om alle vragen gekoppeld aan een thema direct aan het template toe te voegen. Daarnaast kun je ook een thema openen middels de 'Toon alle vragen'-knop. Je kunt vervolgens ervoor kiezen om slechts een selectie van de vragen van een bepaald thema toe te voegen aan je survey template.

In de laatste stap van het aanmaken van een template kun je bepalen hoe zwaar een thema mee moet wegen in de rapportage. Wanneer je in deze stap niets aanpast, zullen alle thema's even zwaar wegen. Wanneer je 'Weging per thema aanpassen' aanzet, kun je per thema aangeven voor hoeveel procent het thema mee moet wegen in de gemiddelde score.

Het bewerken van een template

Je hebt de mogelijkheid om een template te bewerken door het template te openen en rechtsboven op 'Bewerken' te klikken. Je kunt ook het template bewerken middels de 3 bolletjes rechts achter het template op de overzichtspagina.

Let op: Wanneer je het aantal vragen in een template aanpast, heeft dit geen invloed op een lopende traditionele survey. De aanpassing zal pas worden uitgevraagd bij het aanmaken van een nieuwe traditionele survey met dit template. Bij een Pulse survey zal de wijziging in aantal vragen in het template worden doorgevoerd bij de eerstvolgende pulse die wordt uitgestuurd.

Het verwijderen van een template

Naast het bewerken van een template, heb je ook de mogelijkheid om een template te verwijderen. Dit doe je door het template te openen en rechtsboven op 'Verwijder' te klikken. Je kunt ook het template verwijderen middels de 3 bolletjes rechts achter het template op de overzichtspagina.

Let op: Wanneer je een template verwijdert, heeft dit geen invloed op de gepubliceerde traditionele surveys. Het verwijderen van een template bij een Pulse survey heeft wel invloed. Bij een Pulse survey kijken we bij elke nieuwe pulse naar het template op dat moment. Wanneer je een template verwijdert, heeft de Pulse survey geen template meer beschikbaar. Wil je de Pulse survey voortzetten, zul je eerst een nieuw template moeten selecteren.