SkyMap Design
Skapa ritningar och 3D-modeller

Här beskrivs hur du använder Design för att skapa ritningar och 3D-modeller via de olika funktionerna som finns tillgängliga.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Gör så här för att skapa geometrier via Design.

1. Aktivera verktyget Design.
    Saknar användaren tillgång till verktyget i företaget, läs mer här.

2. När du aktiverar design visas en högerpanel där du kan börja skapa direkt genom att vänsterklicka i scenen eller välja Skapa ny.

3. I design har du tre verktyg:

1. Linje

2. Punkt

3. Markera

4. Linjeverktyget är standard där du skapar linjer genom enkelt vänsterklick med musen, linjen kommer automatiskt att fortsätta skapas för varje punkt som placeras i scenen. När du är nöjd kan du trycka på ESC eller Högerklick - Avsluta linjesegment för att sluta skapa linjen.

5. Punktverktyget används för att skapa punkter genom enkelt vänsterklick med musen. Det går även skapa punkter när Linjeverktyget är aktiverat genom att trycka P eller Alt + vänsterklick.

6. Markeringsverktyget används för att markera objekt i en design. Markering gör du via enkelt vänsterklick på enstaka objekt. Vill du markera fler objekt samtidigt kan du hålla ner vänster musknapp och dra en markering över det som ska ingå i markeringen. Kortkommando för markering är att hålla in Ctrl.

7. Har projektet en tidslinje är standard att punkters snappning sker mot punktmolnet. Finns det ingen tidslinje är snappa mot höjd standard.

8. Man kan även ange en specifik Höjd via sektionen SNAPP men det måste göras innan punkten skapas i scenen.

9. För att spara din geometri klicka på sparaikonen eller använd kortkommandot Ctrl+S eller högerklicka och välj Slutför editering och Spara.

10. Ge din geometri ett namn så att du enkelt hittar den i objektslistan under DESIGN.

Huvudfunktioner:

• Importera csv punkter

• Generera rutnät

• Skapa punkter på linje

• Skapa offsets

• Interpolera punkter

• Triangulering

Nedan förklaras de olika funktionerna som finns i design:

Verktyg

Linje

(Snabbkommando: Q) Använd vänster musknapp för att skapa linjer, eller skapa en punkt genom att hålla in ALT. Det går även multimarkera genom att hålla in CTRL och avmarkera genom att hålla in SHIFT.

Punkt

(Snabbkommando: W) Använd vänster musknapp för att skapa punkter. Multimarkera genom att hålla in CTRL och avmarkera genom att hålla in SHIFT.

Markera

(Snabbkommando: E) Använd vänster musknapp för att markera. Håll in SHIFT för att avmarkera. Det går även panorera i plan genom att scroll-klicka.

Snapp

Punktmoln

Standard vid aktivering av designverktyget är snappa mot Punktmoln om det finns en tidslinje i projektet. Punkter som skapas snappar då mot tidslinjens punktmoln. Om det saknas en tidslinje i projektet är snappa mot Höjd standard.

Objekt

Med snappning mot Objekt kan du endast skapa punkter som är på CAD-filer, areor, linjer eller modeller i scenen. Det betyder att det inte går klicka ut en punkt utanför ett sådant objekt.

Höjd

Med snappning mot Höjd kan du ange ett Z-värde i meter som ska användas för alla punkter du skapar efter värdet anges. Notera att om man knyter punkter till befintliga punkter eller linjer på geometrin kommer den befintliga punkten inte att ändra höjd. Detta val är även standard när SkyView inte har någon tidslinje.

Relativ höjd

Med relativ höjd kan du ange nästa punkts höjd relativt. Ska den relativa höjden minskas inleder du med ett minustecken. Detta alternativet fungerar endast när man redan håller på att skapa en linje, eller när man utgår från en befintlig punkt på geometrin.

Lutning (%)

Med lutning kan du skapa en linje med en viss vertikal lutning i procent. Ska lutningen vara negativ inleder du värdet med minustecken. Som med relativ höjd, fungerar detta alternativet endast när man utgår från en befintlig punkt i geometrin.

Slänt (H:B)

Med Slänt (H:B) kan du skapa en slänt med bestämt förhållande mellan höjd och bredd. Ange förhållandet 1:2 för att skapa en slänt med 50% lutning uppåt, eller sätt minus framför för att få lutning nedåt.

Placering

Frihand

Standardalternativet som inte ger någon påverkan på position eller offset.

Längd

Anger önskad längd när man skapar linjer, påverkar även distansen till offseten när man använder skapa offset funktionen.

Vinkelrät

90 graders vinkel utifrån den senaste punkten i linjesegmentet. Kortkommandot för vinkelrät linje är hålla in Shift.

Längd vinkelrät

Skapar ett fast avstånd till nästa punkt plus vinkelrätt linje.

Position

Skapa en punkt baserad på X, Y, Z koordinater. Punkten visas med markering i scenen och klicka för att starta ett nytt linjesegment eller håll in Alt + vänsterklick i scenen för att skapa punkten.

Offset XYZ

3-dimensionell offset. En specifik offset i x, y- eller z led så kan man använda den för att skapa en offset därifrån man börjar skapa en linje.

Skär/fyll punktmoln

Med den här funktionen kan du skapa slänter med bestämd lutning till skärning av punktmolnet. Ange en lutning i % via funktionen Snapp och sedan Placering väljer du Skär/fyll punktmoln. Därefter högerklickar du på linjen och väljer Skapa offset och klickar i riktningen linjen ska skapas.

Skär/fyll objekt

Med den här funktionen kan du skapa slänter med bestämd lutning till skärning av objekt t.ex. areor, ytor från SkyMap Design, CAD-filer eller markmodeller. Ha filen tänd i scenen som du vill att skärning ska gå mot. Ange en lutning i % via funktionen Snapp och sedan Placering till Skär/fyll objekt. Därefter högerklickar du på linjen och väljer Skapa offset och klickar i riktningen linjen ska skapas.

Funktioner

Höjdsätt

Höjdsätt markerade punkter till en angiven höjd, relativ höjd, punktmoln eller ett objekt.

Triangulera

Triangulera markerade linjer och punkter.

Skapa offset

Skapa en offset utifrån en polygon.

Skapa rutnät

Skapa ett rutnät inom de markerade polygonerna.

Skapa linjesegment

Skapa linjesegment på markerade linjer.

Interpolera punkthöjder

Interpolera en linje via tre olika metoder.

Importera

Importera CSV-formatterad data.

Attribut

Attributlista

Lägg till, ta bort eller modifiera attribut och färger.

Sätt attribut på objekt

Sätt attribut på punkter, linjer och trianglar.

Alternativ

Dubbelsidigt läge

När dubbelsidigt läge är aktivt syns trianglar från alla vinklar, annars syns de enbart framifrån.

Multimarkering

Välj vad som ska inkluderas när flera objekt markeras samtidigt. Använd verktyget Markera eller håll in CTRL för att markera flera objekt samtidigt.