Attribut

Här beskrivs hur du kan knyta information till punkter, linjer och trianglar i form av olika attribut.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

I design kan du använda attribut för att lägga till information till dina punkter, linjer och trianglar. Detta gör att man kan få med mycket information till sin design e.g relaterad information till en inmätning som färg, namn, kod eller brunnsdjup. Det kan även vara annan information som du önskar knyta till en punkt som tidpunkt eller beskrivning. Önskar du enbart styra färger på punkter, linjer och trianglar kan du ange ett attribut välja om färgkodning ska användas eller inte baserat på ett valt attribut.

Information som knyts till punkter, linjer eller trianglar visas när du pekar på objektet i en design. Färgsättning visas direkt på modellen utan att behöva editera din design.

Hanteringen av attribut finns under sektionen Attribut i högerpanelen.

• Attributlista - Här lägger du till, tar bort eller modifierar attribut och färger. Attributlistan är just nu unik för varje design som skapas.

• Sätt attribut på objekt - Här sätter du attribut på punkter, linjer och trianglar.

Attributlista

Här listas alla de attribut som kan knytas till din design. Som standard finns attributet Färg tillgänglig som är en kodlista med olika färger. Detta attribut kan vara passande att använda på objekt om behovet endast är att särskilja objekt med olika färger.

För att använda färger i din design aktivera Färgkodning så att modellen färgsätts efter det valda attributet.

Utöver standardattributet Färg kan du skapa egna attribut. För att skapa egna klickar du på knappen Nytt attribut.

Färgkodning

Aktiveras färgkodning ser du det attribut som kommer användas för färgsättning. Som standard finns attributet Färg och är det attribut som kommer användas för färgsättning. Färgattributet innehåller en kodlista med ett antal färger att välja mellan. För att kontrollera eller ändra de färger som finns i attributet markerar du attributet i Attributlistan. Här kan du ändra de färger som finns i attributet och lägga till ytterligare eller radera färger.

Nytt attribut

Vill du skapa egna attribut till din design klickar du på knappen Nytt attribut. I dialogen som visas kan du välja mellan tre olika attributtyper.

• Kodlista / färger

• Tal / tidpunkt

• Fritext

För att skapa ett nytt attribut som t.e.x. innehåller färg och en kod väljer du typen Kodlista. Här namnger du din kodlista och under kodlista skapar du de värden som ska gå knyta till punkter, linjer eller ytor. T.ex. kan du skapa ett värde "674 - Spillvattenledning" i din kodlista och välja färgen röd. Du kan senare skapa nya värden till din kodlista via attributlistan.

Alla attribut som du skapar visas i attributlistan och kan ändras i efterhand.

Sätt attribut på objekt

Här kan du lägga till de attribut som finns i attributlista och används här för att knyta information till punkter, linjer eller trianglar. Som standard för en design finns endast attributet Färg tillgängligt men alla tillgängliga attribut går lägga till.

Lägg automatiskt till attribut på nya objekt

Du kan aktivera så att attribut läggs till automatiskt på nya objekt genom att klicka på play-ikonen. Då kommer alla de attribut som är valda knytas automatiskt.

Markera matchande objekt

Här kan du välja att markera matchande objekt i din design som har de attribut som har lagts till. Kan vara användbart om du vill få en markering på alla objekt i scenen som har ett specifikt attribut t.ex. Kod "671 - Spill tillsynsbrunn".

Uppdatera markerade objekt med attribut

Du kan även sätta attribut på objekt i scenen via ikonen Uppdatera markerade objekt. Välj först ett attribut och lägg till det via plus-ikonen för att lägga till det i listan. Därefter välj ett värde för respektive attribut och markera ett eller flera objekt i scenen där informationen ska knytas. För att knyta informationen klickar du på penna-ikonen för att skriva attributen på de markerade objekten.

Rensa alla attribut på markerade objekt

Används för att rensa alla attribut som finns knutna till ett objekt. Markera objektet i scenen och klicka på rensa-ikonen.