Handleiding
5 | De overgang naar het nieuwe schooljaar
De school klaarmaken voor het nieuwe schooljaar, hoe doe ik dat?
De school klaarmaken voor het nieuwe schooljaar, hoe doe ik dat?

Doorloop de volgende stappen

Josha avatar
Geschreven door Josha
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wanneer het schooljaar op zijn einde loopt, is het prettig om je voor te bereiden op komend schooljaar. Zo staat alles netjes klaar wanneer je terugkomt (🏝️ van het strand, terug je klaslokaal in). Hieronder een aantal handige tips om binnen de omgeving van Basicly je zaakjes op orde te brengen.

⚠️ Voordat je begint!

Heb je geen coördinator-rechten binnen je account? Schakel dan waar nodig je collega in om de stappen uit te kunnen voeren.

Ga naar de optie die van toepassing is op jullie situatie:

↘️ Optie A: Ik pas de instellingen handmatig aan

Je hebt als school géén koppeling met Entree of Basispoort.

Let op: de overgang van het schooljaar is een handig moment om de koppeling te maken met Basispoort of Entree. Wij helpen je op we bij het koppelen met Basispoort of het koppelen met Entree. Toch liever de instellingen handmatig aanpassen? Ga dan door naar stap 1.

Stap 1 - Pas je klassen aan

Waarschijnlijk hebben jullie in het verleden een aantal klassen aangemaakt. Deze klassen kun je 'meenemen' naar volgend schooljaar. Pas daarvoor de instellingen van de klas aan. Zo blijft de samenstelling van de groep bestaan. Klik op de klas en klik vervolgens op 'aanpassen'. Je kunt nu onder andere de naam, het niveau en het startjaar van de klas aanpassen. Bekijk hier enkele tips.

Stap 2 - Leerlingen in de juiste klas plaatsen

Wil je een leerling verplaatsen van de ene naar de andere klas, bijvoorbeeld omdat hij is blijven zitten?

1. Klik rechtsboven in je scherm op je voorletter en klik vervolgens op Klassen.

2. Open dan de klas waar de leerling op dit moment in zit. Vink de leerling aan en verwijder de leerling als volgt uit de klas. De leerling staat nu niet meer in de klas. De leerling is nog wel terug te vinden binnen de schoollicentie.

3. Open nu de klas waar je de leerling naartoe wil verplaatsen. Voeg nu de leerling toe aan deze klas. Klik op 'Leerlingen'. Kies voor 'Leerlingen toevoegen' en vink de juiste leerling(en) aan in de lijst. Klik tot slot op 'toevoegen'.

Wil je een nieuwe leerling aanmaken en in de juiste klas plaatsen?

1. Klik rechtsboven in je scherm op je voorletter en klik vervolgens op Leerlingen.

2. Klik op Nieuwe leerling aanmaken. Vul de gegevens van de leerling in en klik op 'Opslaan'.

3. Voeg nu de leerling toe aan de juiste klas. Navigeer daarvoor naar de klas en klik op 'Leerlingen'. Kies voor 'Leerlingen toevoegen' en vink de juiste leerling(en) aan in de lijst. Klik tot slot op 'toevoegen'.

Stap 3 - Koppel leerkrachten aan de juiste klas

Een nieuw schooljaar betekent soms nieuwe collega's of werken in één of meerdere nieuwe klassen. Hier lees je hoe je hen uitnodigt voor de online omgeving én hoe je hen vervolgens koppelt aan de juiste klas.

Stap 4 - Planning implementatie

Bepaal waar jullie staan met betrekking tot de implementatie van digitale geletterdheid. Willen jullie hier komend schooljaar stappen in maken, zorg er dan voor dat dit in jullie jaarplanning is opgenomen. Hier vind je de routekaart waar jullie gebruik van kunnen maken. Twee tips:

• Vink de stappen af die jullie al hebben doorlopen.

• Bekijk per stap de tijdsindicatie om te bepalen hoeveel tijd je moet reserveren per stap.

Bekijk ter verheldering dit voorbeeld.

Stap 5 - Pas de planning van je klas aan

Bepaal welke lessen en bundels je wilt inplannen voor de klas. Zoek deze lessen en bundels op in de bibliotheek en voeg ze toe aan de planning van de klas. Je kunt dit als coördinator voor je collega's doen, zodat zij hier niet meer naar om hoeven te kijken. Communiceer duidelijk met collega's wat je verwachten zijn. Hier lees je meer over klaarzetten van lesmateriaal.

Stap 6 - Vragen? Zoek contact

Blijf nooit te lang zitten met vragen of ideeën. Schakel Basicly in wanneer je wilt sparren of wanneer je vastloopt. Je mag altijd je e-buddy benaderen of stel je vraag via de chat. Daar zijn we voor!

↘️ Optie B: Ik heb een koppeling met Basispoort

Controleer in de online omgeving van Basicly (via profiel > Basispoort) of de koppeling met de groepen nog steeds bestaat. Dit zie je aan het koppel-teken: 🔗. Staat dit koppelteken er? Dan ben je klaar! ✅ Zie je het koppel-teken niet staan? Doorloop dan de stappen hieronder.

Stappen wanneer de koppeling met de groepen mist

1. Controleer in de online omgeving van Basicly (via profiel > Basispoort) of de groepen overeen komen met de groepen in Basispoort.

2. Klik bij elke groep op de knop:

🔔 Belangrijk: klik alleen op de knop 'importeren' wanneer je nieuwe gebruikers (leerlingen of medewerkers) aan de groep wil toevoegen.

Vervolgens is de koppeling tussen de groep in Basispoort en de groep in Basicly bevestigd. Vervolgens vult de groep zich automatisch met de bestaande leerlingen die dit schooljaar tot deze groep behoren. Zij behouden hiermee hun bestaande account én hun progressie.

Maak je een nieuwe groep die volledig uit nieuwe leerlingen bestaat? Bijvoorbeeld een groep 1 of een H1B, importeer in dat geval wél de leerlingen. Zij hebben immers nog niet een bestaand account bij Basicly.

Stap 2 - Planning implementatie

Bepaal waar jullie staan met betrekking tot de implementatie van digitale geletterdheid. Willen jullie hier komend schooljaar stappen in maken, zorg er dan voor dat dit in jullie jaarplanning is opgenomen. Hier vind je de routekaart waar jullie gebruik van kunnen maken. Twee tips:

• Vink de stappen af die jullie al hebben doorlopen.

• Bekijk per stap de tijdsindicatie om te bepalen hoeveel tijd je moet reserveren per stap.

Bekijk ter verheldering dit voorbeeld.

Stap 3 - Pas de planning van je klas aan

Bepaal welke lesmaterialen je in wil plannen voor de klas. Zoek deze lesmaterialen op in de bibliotheek voeg de lesmaterialen toe aan de planning van de klas. Je kunt dit als coördinator voor je collega's doen, zodat zij hier niet meer naar om hoeven te kijken. Communiceer duidelijk met collega's wat je verwachten zijn. Hier lees je meer over klaarzetten van lesmateriaal.

Stap 4 - Vragen? Zoek contact

Blijf nooit te lang zitten met vragen of ideeën. Schakel Basicly in wanneer je wilt sparren of wanneer je vastloopt. Je mag altijd je e-buddy benaderen of stel je vraag via de chat. Daar zijn we voor!

↘️ Optie C: Ik heb/wil een koppeling met de Entree Federatie

⚙️ Vanaf dit schooljaar kun je de koppeling maken met de Entree Federatie. Dit heeft allerlei interessante voordelen! Je leest er meer over in dit artikel.

Heb je vragen? Stel ze gerust aan ons via de chat.